Nezaobilazna bajramska poslastica je svakako baklava.

Baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i naizmjenično sitno ribanog tijesta tirita.

Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zaljeva se agdom – kuhanom smjesom vode i šećera.

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo vodi iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

Ova poslastica, izdašno posuta orasima i šećerom, može se spremati na više načina. Svaka će domaćica upravo za svoj recept za baklavu reći da je najbolji.

Mada se osim oraha u baklavu mogu stavljati grožđice, bademi, pistacije i drugi orašasti plodovi, prava bosanska baklava je baklava u kojoj se nalaze samo orasi.

 

KOMENTARI:
Loading...