NIMALO LAGAN ZADATAK: NASA mu platila 18.000 dolara da leži 70 dana

Kada se prije dvije godine prijavio na oglas na internetu, u kojem je Američka svemirska agencija (NASA) nudila 18.000 dolara osobi koja će ležati u krevetu 70 dana, Andrew Iwanicki je mislio da je to posao iz snova. Ispostavilo se, međutim, da taj zadatak nije nimalo prijatan, štaviše bio je prilično bolan.

Kako prenose američki mediji, 28-godišnji državljanin SAD-a učestvovao je u eksperimentu “Bed-Rest-Study” kojim naučnici NASA pokušavaju da saznaju kako ljudski organizam, posebno kosti i mišići, reaguju u svemiru.

Iwanicki je započeo eksperiment u augustu 2014.

– Nikada nisam ležao u bolnici, tako da mi je ovo iskustvo bilo potpuno strano. Sama činjenica da nisam smio da sjednem činila je cijelu stvar još ekstremnijom. Fizički je bilo veoma bolno: tijelo nije naviknuto da bude ispruženo tako dugo – kazao je Iwanicki.

Bio je primoran da 70 dana zaredom leži u krevetu čiji je donji dio bio podignut za šest setepeni kako bi mu noge bile više od glave.

Najgore mu je bilo prvih par dana.

– Imao sam užasne glavobolje, boljela su me krsta. Teško je biti sve vrijeme u horizontalnom položaju jer kičmeni stub loše podnosi pritisak unutrašnjih organa – rekao je Iwanicki.

Iwanicki je svaku večer morao da zaspi u 22 sata i da se ujutru budi u 6. Tokom dana mu nije bilo dozvoljeno da drijema.

Fiziološke potrebe, kao i kupanje obavljao je u ležećem položaju. U krevetu je, također, jeo, a ono što mu se nikako nije dopalo je to što je morao uvijek, bez izuzetka, da pojede sve na tanjiru.

5drew

Što se plaćanja tiče, dobio je 17.800 dolara za ukupno 108 dana kojim je obuhvaćeno kako vrijeme provedeno u krevetu, tako i vrijeme za pripreme studije i povratak u normalan život.

A morao je na tu sumu da plati i porez od 5.000 dolara.

KOMENTARI:
Loading...