Ženka gologlavog orla u državnom parku Codorus u Hanoveru (Pennsylvania, SAD) učinila je nešto zapanjujuće kako bi zaštitila svoja jaja iz kojih se trebaju izleći njena mladunčad.

Ovo područje je u sedmici koja je iza nas pogodila oluja koja je donijela obilne snježne padavine. Agencija koja se bavi zaštitom i upravljanjem staništima divljih životinja, The Pennsylvania Game Commission, postavila je live kameru pored gnijezda para gologlavih orlova koji čekaju da na svijet dođu njihovi ptići. Oni imaju dva jaja koja štite.

Inače, kamera tu stoji kako bi zabilježila i spriječila eventualna ometanja od strane ljudi, ali u četvrtak je snimila nešto nevjerovatno.

Snježna oluka je počela, ali umjesto da odleti, majka orlicaje ostala čuvajući svoja jaja dok ju je snijeg sve brže i brže prekrivao. Na kraju je bila potpuno pokrivena hladnim bijelim pokrivačem, samo se vidio kljun.

Temperaturom svog tijela štitila je jaja i mladunčad.

Ipak, stručnjaci objašnjavaju da ne treba biti previše zabrinut za ovu orlicu, jer je ova vrsta, zahvaljujući svom perju prilagođena životu i pod uslovima koji se ljudima čine neizdrživim. Oni navode da su najveća prijetnja ovim pticama zapravo ljudi i uništavanje prirodne okoline.

Zanimljivo je da se nešto kasnije vratio i otac, koji je s majkom neprimjetno zamijenio mjesto čuvara gnijezda. Zasad nije javljeno da li su jaja eventualno oštećena od hladnoće i snijega.

KOMENTARI:
Loading...