Fotografija uplakanog prvačića s autizmom koji sjedi ispred škole prvog dana nastave izazvala je žustre reakcije hrvatskih korisnika na društvenim mrežama.

Otac iz Slavonije na Facebooku je objavio fotografiju svog sina koji se rasplakao nakon što su mu jutros rekli da neće dobiti pomoćnika u nastavi, piše Jutarnji list.

“Škola za budućnost… Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema…”, započeo je svoj status ovaj otac.

Tvrdi da im ovu neugodnu vijest niko ranije nije rekao, iako su bili u školi.

– Nema pomoćnika, na obuci je. I da, jedan pomoćnik na troje djece. Troje djece!? Stvarno krasno. Hvala vam na ‘prekrasnom’ prvom danu škole, završio je razočarani otac.

Na ovaj problem upozoravali su posljednjih dana iz udruge roditelja Oko.

“Obavještavamo roditelje djece s teškoćama koja pohađaju centre za odgoj i obrazovanje u RH da njihova djeca neće u ponedjeljak ući u svoju školsku ustanovu s pomoćnicima jer Ministarstvo obrazovanja nije na vrijeme objavilo rezultate konkursa. Tako su i ove godine naša djeca zakinuta za miran početak školske godine. Također molimo kandidate za mjesto pomoćnika u nastavi da imaju strpljenje, nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva do kraja septembra”, napisali su na Facebook stranici udruge roditelja Oko.

Oko 700 učenika srednjoškolskog uzrasta, u najboljem slučaju, prema predsjednici Udruge Nadi Bjelčić, mjesec dana će školu pohađati bez prijeko potrebnog asistenta.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...