Jeste li znali da omekšivač za veš, osim što nam odjeću čini mekšom i udobnijom, u domaćinstvu može da se koristi i za neke druge svrhe? Evo nekoliko zanimljivih savjeta o višestrukoj upotrebi te mirisne tećnosti.

1. Osvježava prostor
Ako ne želite da novac trošite na kupovinu osvježivača za vazduh, možete ga napraviti sami – od omekšivača. Bočicu s raspršivačem napunite vodom i omekšivačem koji najradije koristite u odnosu 1:3. Poprskajte tom mješavinom svoje zavjese, tepih i drugu tkaninu kojoj želite da udahnete ugodniji miris. Također, možete time da osvježite i unutrašnjost svoga automobila.

2. Uklanja statički elektricitet
Kako biste spriječili brzo nakupljanje prašine na vašem televizoru ili pak na drugim plastičnim površinama u stanu, nekoliko kapi nerazređenog omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine i obrišite njome željeni predmet. Tako ćete spriječiti stvaranje statičkog elektriciteta koji privlači prašinu i imaćete čist i mirisan namještaj.

3. Glatkim površinama daje savršeni sjaj
Želite li sredstvo za čišćenje koje glatkim površinama daje savršeni sjaj, pomiješajte čašicu omekšivača sa četiri čašice vode i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte tom tekućinom krpu za brisanje prašine i obrišite njome staklene površine u stanu, tuš kabinu i druge čvrste i glatke površine pa ih potom obrišite suhom krpom.

4. Olakšava skidanje starih tapeta
Pomoću omekšivača možete da skinete stare tapete sa zida. Napravite mješavinu od jednog do vrha punog čepa omekšivača i četiri šoljice vode. Spužvom namočite tekućinu na tapetu i ostavite je 20-30 minuta pa je potom s lakoćom uklonite sa zida.

5. Omekšava kistove i četke za bojenje
Kistovi i četke za bojenje biće puno mekši ako ih nakon upotrebe operete u vodi u koju ste nakapali tek nekoliko kapi omekšivača. Osušite ih potom i pospremite. Budite sigurni da kod sljedeće upotrebe više neće biti onako tvrdi i kruti.

KOMENTARI:
Loading...