Korištenje nekih posuđenih stvari može vam ozbiljno narušiti zdravlje. Dermatolozi otkrivaju šta ne smijete dijeliti s drugima.

Četkica za zube

Čak i ako isperete četkicu nakon upotrebe, na njoj ostaju bakterije koje se tokom noći razmnožavaju. Vaše bakterije neće vas učiniti bolesnima, ali tuđe vam mogu prenijeti nove patogene, od onih koji uzrokuju prehladu sve do streptokoka.

Britvice i žileti

Kada se brijete, žilet skida mrtve stanice kože zajedno s bakterijama, a što ih više ljudi koristi, to je rizik od infekcije veći. Brijanje donosi i posjekotine pa će bakterije vrlo lako ući u vaš krvotok, a krvlju se prenose teški virusi poput hepatitisa i HIV-a.

Sapun

Nakon svake upotrebe na sapunu ostaju mikrobi s vaše kože, čak i kada je u pitanju antibakterijski. Sapun nikada nemojte držati u vlažnoj posudici jer je to raj za razvoj bakterija, gljivica i virusa. Sapunom možete prenijeti čitav niz oboljenja: od želučanog virusa do infekcije stafilokokom koji može uzrokovati ozbiljne bolesti. Jedino ga smijete koristiti sa seksualnim partnerom.

Peškiri

Vlažni peškiri pravi su rasadnik bolesti pa ih uvijek održavajte suhima. Preporučuje se pranje poslije četvrtog brisanja, a poželjno je na temperaturi od 95 stepeni.

Noktarice, makazice za nokte i pinceta

Nokti, pogotovo oni na nožnim prstima, skrivaju razna gljivična i bakterijska oboljenja pa njihovo dijeljenje nije pametna ideja. Isto tako i pinceta, posebno kada se čupaju urasle dlake. Nakon svake upotrebe obrišite ih alkoholnom, ali svakako je najbolje imati svoj pribor za uređivanje noktiju i dlačica.

Bilo šta u posudici (krema za lice, puder …)

Svaki put kada neko gurne prste u posudicu, bakterije kontaminiraju čitav sadržaj pakovanja pa se prenose na lica osoba koje iza toga koriste kremu.

Dezodorans u sticku

Kada nanosite dezodorans u sticku, na njega se uhvati mali milion bakterija koje su potencijalni uzročnici infekcija. Ako ste baš prisiljeni koristiti tuđi dezodorans, prvo ga dezinficirajte vatom natopljenom u alkohol.

Balzam za usne

Usne imaju bogatu mrežu krvnih žila tik ispod površine kože, pa mikroorganizmi s balzama za usne vrlo lako mogu ući u krvotok.

Slušalice

Svakako biste trebali izbjegavati dijeliti slušalice za uši s drugim ljudima. Količina bakterija povećava se ako se tokom njihovog korištenja znojite jer vlaga pospješuje razvoj bakterija. Korištenjem tuđih slušalica riskirate infekciju ušnog kanala bakterijama poput stafilokoka i streptokoka.

KOMENTARI:
Loading...