Jelena Matijaš iz prijedorskog sela Gornji Orlovci bavi se lansiranjem protivgradnih raketa kako bi posljedice od nevremena bile spriječene ili ublažene, a s obzirom da je u tome izuzetno uspješna, za nju bi se moglo reći da je krotiteljka gradonosnih oblaka.

Bezbroj je primjera koji to potvrđuju, među kojima je jedan od svježijih.

Nedavno su je iz Centra za protivgradnu zaštitu, čije je sjedište u Gradišci, obavjestili da na njen prostor dolazi gradonosni oblik, kojeg je spremno dočekala lansirajući raketu koja ga je pogodila i umjesto grada, pala je kiša srednje jačine.

Za mnoge je njeno zanimanje neobično i posebno neuobičajeno za žensku osobu, ali za dvadesetsedmogodišnju Jelenu to nije, jer se sa protivgradnim raketama susrela još u djetinjstvu, pošto se njen djed dugi niz godina bavio njihovim lansiranjem. Kada su ona i njen brat odrasli pomagali su mu u poslu.

Za razliku od brata, koji sad živi i radi u inostranstvu i kojem djedov posao nije bio zanimljiv, Jelena se za njega zainteresovala. Pomažući djedu stekla je solidno znanje, a nakon položenog testa iz zaštite od požara, stekla je sertifikat da se može baviti poslom kojim se bavio njen djeda. On je preminuo 2016. godine, a pred kraj života želja mu je bila da ona preuzme njegov posao, što je ona i uradila

“Pitali su me iz Centra za protivgradnu zaštitu da li bih ja to i jesam li ja sigurna da to preuzmem, ja sam rekla : “Zašto da ne“. Djeda me je obučio dobro“, rekla je Jelena u razgovoru za Anadolu Agency (AA) i naglasila da je o poslu najviše naučila od njega.

Sa Centrom je potpisala ugovor o radu i posao obavlja već tri godine. Dodala je da joj je drago što ovaj posao ostaje u njihovoj porodici i da postaje porodična tradicija za koju se nada da će je nastaviti i buduća pokolenja.

Jelenin otac Radomir kazao je da je u početku bilo bojazni kako će se ona snaći u tom poslu, ali kad je vidio kako ga obavlja, zaključio je da nema razloga za brigu.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...