Prema UCLA-inom “Centru za svakodnevni život i porodicu”, postoji jaka veza između visokog nivoa kortizola (hormona stresa) kod žena koje imaju vlastiti dom s “visokom brojnošću kućanskih predmeta”. Znači, što ima više stvari, žena doživljava više stresa – neuredan dom i haos u njemu direktno se povezuju s neuspjehom.

Svoj dom ste uredili baš onako kako ste oduvijek željeli, održavate ga urednim i čistim, pa ipak vam nešto nedostaje – nije to ono što ste zamislili, nije to taj najsretniji mogući život. Neprijatno, znamo. Rezultati nekih naučnih istraživanja sugeriraju da određene boje, mirisi i asesoari u domu mogu poboljšati naše šanse za “potpunu sreću”, odnosno, potpuno uživanje i opuštenost u njemu.
Zeleni ili žuti zidovi

Studija s Univerziteta Vrije u Amsterdamu ustvrdila je da ove dvije boje i njihove nijanse iz cijele dugine palete evociraju “najviše i najjače” osjećaje sreće. No, shvatili smo: možda su to, ipak, prejake boje da biste njima obojili sve zidove u svom stanu ili kući pa vam umjesto toga preporučujemo da obojite makar dio zida – to je dovoljno za postizanje željenog efekta, a i za slanje posebne poruke.
Svježe cvijeće

Iako ne postoji ništa tužnije (ili nešto što izaziva osjećaj kao da ste novac bacili uprazno) od bacanja uvehlog cvijeća u kantu za smeće, ipak povremeno svoj dnevni boravak uljepšajte ponekim stručkom prirodnog cvijeća; ti mali buketi velika su investicija u vaše zadovoljstvo i mir. Rutgers je proveo istraživanje kojim je ustvrđeno da prisustvo živog cvijeća u prostoru u kojem porodica provodi najviše vremena izaziva pozitivne emocije i povećava osjećaj zadovoljstva životom. Ohrabrujemo vas: ako nemate vlastiti ružičnjak, povremeno posjetite cvjećaru na uglu. Umjesto omiljenog slatkiša, kupite nekoliko božura ili ruža.
Sentimentalne fotografije

Ako na vašem noćnom ormariću trenutno stoji vaša najnovija štampa ili knjiga koju ovih dana čitate i čaša vode, ove predmete što prije zamijenite porodičnim fotografijama ili fotografijama mjesta koja ste posjetili. Studija s Univerziteta Portsmouth potvrdila je pretpostavku da samo gledanje starih fotografija rezultira pozitivnim emocijama i osjećajem smirenosti.
Svijeća od vanilije

Postoji razlog zbog kojeg ste uvijek skloni upaliti svijeću nakon stresnog dana na poslu. To djeluje izvrsno i relaksirajuće. Čini se, međutim, da i miris svijeće ima snažan utjecaj na trenutno raspoloženje. Ako želite trenutno poboljšati svoje stanje, opustiti se i srediti svoje misli, znajte da su zrna vanilije odličan “motivator”. Stoga zapalite svijeću s mirisom vanilije.
Dnevnik doma

Izlazak u omiljeni lokal, teretanu ili na mjesta za pojedinačnu ili grupnu terapiju izvrsna su nagrada za naporan rad. No, ako vam je u određenom trenutku sve ovo nedostupno, postoji rješenje: zapisivanje i vođenje bilješki u svesci kojoj bismo dali radni naziv “Dnevnik doma”. To neće samo doprinijeti vašem budućem raspoloženju nego i vašim budućim emocijama. Istraživanje objavljeno u časopisu “Psychological Science” otkriva da ponovno čitanje ranijih zapisa (čak i ako su kratki koliko jedna rečenica) može nekoga učiniti sretnijim.
Kućni ljubimci

Postoji razlog zbog kojeg su psi nazvani “čovjekovim najboljim prijateljem”. U istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Personality and Social Psychology” iznesen je i zaključak da kućni ljubimci vlasnicima omogućuju podršku punu značenja, pomažu im u periodima njihove društvene izolacije i, u konačnici, poboljšavaju kvalitet njihovog života. Možda biste povremeno trebali dozvoliti vašoj djeci da unesu svoju mačku u kuću.
Cvjetni mirisi

Naredni put kad budete birali neki parfem ili eterično ulje za osvježavanje zraka, preporučujemo vam miris ruže? Da, receptori mirisa u vašem mozgu povezani su s dijelom mozga koji određuje emocije, a prema istraživanju “Association for Psychological Science”, floralni mirisi mogu pojačati emocije sreće.
Raspremljen krevet

Da, mi zaista vjerujemo da redovno, svakodnevno jutarnje raspremanje kreveta ima veliku “moć”. Ova jednostavna rutina pomaže da ustanete na desnu nogu i lahko započnete svoj dan. Prema anketi koju je proveo Hunch.com, 71 posto ljudi, koji pospremaju svoj krevet smatraju se sretnima, dok 62 posto onih koji ga ne raspremaju svrstavaju sebe među nesretne. Dodatne dvije minute koje provedete ušuškavajući svoj krevet zaista su vrijedne ovih šansi.
Zapamtite, manje je više

Prema UCLA-inom “Centru za svakodnevni život i porodicu”, postoji jaka veza između visokog nivoa kortizola (hormona stresa) kod žena koje imaju vlastiti dom s “visokom brojnošću kućanskih predmeta”. Znači, što više stvari ima, žena doživljava više stresa; neuredan dom i haos u njemu direktno se povezuje s neuspjehom. Dakle, da biste postigli veće šanse za smiren i sretan život, uklonite nered! Iz svog doma i iz svog uma, podjednako.

KOMENTARI:
Loading...