Kako bi putovanje na odmor bilo uspješno, bez nepotrebnog stresa i proteklo u zdravlju, potrebno ga je pomno planirati i što manje stvari prepustiti slučaju, prenosi Fena.

Na put ne treba kretati bez “putne apoteke”. Njena veličina i sadržaj ovisi o broju putnika i njihovim potrebama, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Iz INZ-a preporučuju da ukoliko se nosi više vrsta raznih lijekova, treba provjeriti upute proizvođača o njihovom čuvanju i temperaturi pohrane.

Neki su lijekovi više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje da ih se nosi u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage, na temperaturi do 25 stepeni.

Također, ukoliko putujete u inostranstvo, provjerite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada su u pitanju lijekovi, njihov transport, te koji su potrebni “papiri” koji trebaju da budu uz lijekove, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

– Ako u svojoj putnoj apoteci nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama (u hladnjaku), svakako za njih osigurajte mjesto u torbi-hladnjaku, u za njih propisanim uvjetima. Putnu apoteku čuvati van dohvata djece. Nemojte uzimati lijek koji je promijenio boju ili oblik. Također, čuvajte lijekove u originalnoj ambalaži, kako biste znali rok trajanja. Ne preporučuje se uzimanje lijeka poslije datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promijeniti, a efikasnost smanjiti, navodi rukovoditelj Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr. spec Elma Kuduzović.

Putna apoteka uglavnom je istog sadržaja kao ormarić za prvu pomoć, s tim da se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično).

Zdravim putnicima najčešće se savjetuje da im ljetna putna apoteka sadrži pribor za prvu pomoć (sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih ozljeda i rana – dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere te makazice i pincetu), toplomjer (nezaobilazan sastojak poslužiti će i odraslima i djeci), lijek protiv mučnine na putovanju (za one koji ne podnose vožnju, u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put), lijek protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature (tablete za odrasle i sirup za djecu).

Neophodni su i proizvodi protiv proljeva i prašak s elektrolitima za pripravu otopine protiv dehidracije – proljev ili dijareja u putnika vrlo je česta ljetna tegoba. Proljev ljeti može biti opasan zbog povećanog gubitka tekućine i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...