Buđenje uz miris kafe jedno je od najboljih načina za razbuđivanje svih osjetila i početak dana.

No, to nije sve. U nastavku saznajte kako možete iskoristiti ostatke kafe u svom domaćinstvu već danas.

Uklanja neugodne mirise iz zamrzivača

Kako biste spriječili neugodne mirise u zamrzivaču, stavite u njega suhu mljevenu kafu! Promijenite sadržaj zdjelice svaka dvije sedmice jer njezina moć upijanja prirodno slabi s vremenom.

Olakšava čišćenje kamina

Ako se spremate očistiti kamin, prije nego što se uhvatite metlice posipajte nakupljeni pepeo vlažnim mljevenim zrncima kafe.

Pomaže u borbi protiv tvrdokornih mrlja

Nemate žičanu spužvicu? Za dodatno ribanje zagorenih lonaca i prljavih tanjira iskoristite ostatke mljevene kafe!

Potiče rast cvijeća

Mljevena zrnca kafe i dalje su puna hranjivih tvari koje se mogu upotrijebiti kao gnojivo za biljke kojima odgovara kiseliji sastav tla.

Djeluje kao odlično sredstvo za piling

Pri izradi sapuna iz kućne radinosti sjetite se mljevenih zrnaca kafe! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, komadići kafe djelovat će kao nježan i mirisan piling.

Eliminira miris bijelog luka s prstiju

Prilikom kuhanja brojne namirnice mogu ostaviti jak miris na našim rukama. Čišćenje bijelog luka ili ribe pogotovo je problematično pa uz sudoper držite malo mljevene kafe, izribajte njome ruke te isperite vodom kako biste uklonili nakupljene mirise.

Olakšava kompostiranje

Kafa u svom sastavu sadrži i mali postotak dušika koji potiče rast korisnih mikroorganizama pa tako pomaže i pri kompostiranju!

Uklanja smrad iz cipela

Suhi talog kafe ubacite u staru čarapu ili najlonku, zavežite je čvorom i stavite preko noći u nošene tenisice ili cipele kako bi preko noći mirisni paketić upio neugodne mirise. Na isti način možete osvježiti i ormar koji se ne prozračuje često.

Tjera znatiželjne mačke iz vašeg vrta

S mnogo pažnje uzgajate raznoliko cvijeće i ljuti vas kada okolne mačke u svojim lutanjima zalutaju među vaše sadnice? Napravite mješavinu taloga kafe i narandžinih korica kako biste dobili miks snažnog mirisa koji potom treba samo razbacati po tlu. Mačkama će taj miris biti odbojan i ostavit će vaše biljke na miru.

KOMENTARI:
Loading...