Muška zainteresovanost za žensko tijelo nije ništa novo. Brojna istraživanja pokazala su da su oni evoluirali tako da preferiraju žene sa uskim strukom i širokim kukovima – signalima mladosti i plodnosti. Međutim, zadnjica ih zanima iz potpuno drugog razloga, piše Huffington Post.

Nova studija ponudila je iznenađujuću evolucionu teoriju koja stoji iza muške fasciniranosti ženskom zadnjicom, tačnije, zakrivljenom kičmom koja je stvara.

“Tokom ljudske istorije, žene su imale problem da se adaptiraju na centar mase koje se pomjera naprijed tokom trudnoće. Žene sa većim stepenom lumbalne zakrivljenosti bile su u stanju da preraspodijele ovaj centar mase kako bi smanjile napor trudnoće. Zato smatramo da su muškarci razvili ’ukus’ za ovakve žene kada su partneri za parenje u pitanju”, tvrdi jedan od autora sutdije, Eric Russell sa Univerziteta u Teksasu.

Ukratko, muškarcima se sviđa ova anatomska forma zbog toga što ukazuje na to da je žena u stanju da iznese nekoliko trudnoća bez povreda i problema.

Više od 300 muškaraca je za potrebe studije ocjenjivalo privlačnost ženskih silueta koje su imale lumbalnu zakrivljenost između 26 i 61 stepena.

Muškarcima je umjerena zaobljenost od 45 stepeni bila taman jer bi ženi dala prednost bez izazivanja zdravstvenih problema, izjavili su istraživači.

Oni su također otkrili da je izgled građa ključ uspjeha žena, a ne samo butine, salo i mišići.

“Muškarci možda usmjeravaju svoju pažnju prema zadnjici kakobi dobili informacije o ženskoj kičmi, a da nisu svjesni šta njihov um zapravo čini”, dodao je doktor David Lewis, psiholog sa Bilkent univerziteta u Turskoj, i vođa ovog istraživanja.

KOMENTARI:
Loading...