Neki roditelji ne znaju kako postupiti kada se radi o neposlušnom djetetu. Dijete mora slušati svoje roditelje i vi kao roditelj imate važnu ulogu.

Vi postavljate granice, vi ga učite i ono je plod vašeg odgajanja. Ako je dijete jako neposlušno, morate tomu stati ukraj. Slijede savjeti o disciplini.

Ponekad je vrlo teško, ali nije nemoguće. Dijete kroz odrastanje uči i vi kao roditelj imate zadatak da ga naučite socijalnim vještinama. Kada se vaše dijete počne nasilno ponašati prema drugoj djeci ili sebi, obavezno ga morate spriječiti u tome.

Udaljite ga i pokušajte mu objasniti da to što radi nije uredu. Ako vas i dalje ne sluša, držite ga dok god se ne smiri. Neka djeca nemaju granice u igri s drugom djecom, pa ih pljuju, tuku, bacaju travu, pijesak na njih, psuju, uzimaju tuđe igračke. Tada vi nastupate.

Čvrsto, jasno i glasno mu dajte do znanja neka odmah prestane to što radi, jer će imati zabranu igre s drugom djecom i biće kod kuće. Ako vas i dalje ne posluša, vi budite dosljedni i ispunite svoje prijetnje. Dijete mora znati da ste vi roditelji i da vas mora slušati.

  - Naučite dijete kako se treba ponašati

Uvedite mu obavezne kazne kada ne sluša i nagrade ako se popravi. Ono mora naučiti raspoznati dobro od lošeg ponašanja. Vi ga učite lijepom ponašanju, zato nemojte nikada popustiti i smilovati se kada je u pitanju nesocijalno ponašanje.

Vaše dijete vjerovatno ima jako puno energije i ne zna kako da je potroši. Igrajte se s njim, upišite ga na neki sport. Dijete mora negdje potrošiti energiju, pogotovo ako je živahno. Kad god vidite da se vaše dijete ponaša neprimjereno, spriječite ga u tome.

Nemojte koristiti nasilje, jer time ćete napraviti još gore. Naučite ga da se ispriča onda kada se neprimjereno ponaša. Kada napravi nešto dobro, pohvalite ga obavezno i nagradite.

Dijete treba naučiti kako se treba ponašati u socijalnoj interakciji s drugima. Vi ste ključni faktor u tome. U vrtiću ga odgajaju odgajatelji, a vi ostatak dana, pa ste vi najvažnija spona u odgoju. Potrebno je mnogo truda, ali uspjećete ako budete ustrajni.

Komentari: