Narodna izreka “ne pij vodu dok si vruć” je netačna, pokazala su najnovija istraživanja koja kažu da je tečnost potrebno piti kad god za tim osjećamo potrebu, a naročito kada nam je tjelesna temperatura povišena, tvrdi profesor sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Hacette u Antaliji prof. dr. Cagatay Guler, javlja Anadolija.

On je istakao da je dnevno potrebno piti 1,5 – 2 litra vode. Komentirajući mišljenje ustaljeno u narodu kako vodu ne traba piti dok smo zagrijani jer nam, kako se smatra, može naškoditi zdravlju, Guler je rekao kako je to stajalište u suprotnosti sa ispravnim konzumiranjem vode.

– Vodu možemo piti uvijek. Tu ne postoje nikakva ograničenja, pojasnio je Guler.
On je rekao da je čak preoručljivo piti vodu dok se trči ili dok se obavlja neka fizička aktivnost, naravno, u određenim intervalima.
– Pijte vodu dok ste vrući, dok ste oznojeni, kad god osjećate potrebu. Vjerovanje da vodu ne treba piti dok smo zagrijani ljude sprečava da unose prijeko potrebnu tečnost u svoje organizme, kazao je on.

Ono na šta bismo zaista trebali obratiti pažnju je temperatura vode koju konzumiramo. Tim pitanjem se bavila grupa naučnika čija je studija objavljena u Journal of the International Society of Sports Nutrion.
Cilj studije je bio da se naučno ustanovi kako hladna voda djeluje na ljudski organizam. Studija je obuhvatila dvije grupe sportista tokom treninga koji su proizvoljno konzumirali vodu.

Rezultat istraživanja je pokazao da je grupa koja je pila vodu sobne temperature imala nešto bolji učinak u obavljanju određenih aktivnosti tokom treniga od grupe koja je konzumirala hladnu vodu.
Neke druge studije pokazuju kako ljudskom tijelu znatno više odgovara voda sobne temperature zbog same temperature ljudskog tijela, koja iznosi oko 37 stepeni Celzijusa. Međutim, ono oko čega se svi slažu i gdje nema razilaženja je stav da je tijelo potrebno redovno hidratizirati te da nedostak tečnosti u tijelu dovodi do ozbiljnih disfunkcija.

KOMENTARI:
Loading...