Američki biznismen i inovator Elon Musk predstavio je danas svoj, kako ga je nazvao, “Masteplan 2”. Riječ je o drugom desetogodišnjem planu poduzetnika kojeg mnogi nazivaju najvećim genijem i inovatorom današnjice, a svoj prvi plan ostvario je gotovo u potpunosti.

Naime, Musk je bogatstvo stekao suvlasništvom u najpoznatijem servisu za online plaćanje, Paypalu, a milijarde koje je zaradio odlučio je uložiti u ostvarenje životnog cilja – promicanje nauke, održive ekonomije i inovacija u prevozu.

U jeku najveće krize u auto industriji pokrenuo je Tesla Motors, tvrtku koja se bavi izradom električnih automobila i koja će, prognoziraju stručnjaci, izrasti u najvećeg diva industrije u narednim godinama, prenosi Slobodna Dalmacija..

Izrada globalno dostupnog električnog automobila bila je jedna od točaka u prvom desetogodišnjem planu, a mnoge je obradovao drugi dio plana u kojem je Musk izložio planove za blisku budućnost.

– Razvoj potpuno autonomnog automobila naš je prioritet, a uskoro ćemo ga i predstaviti. Ovakav način vožnje bit će 10 puta sigurniji nego vožnja koja uključuje ljudski faktor, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća – izjavio je Musk koji je predstavio i koncept “Tesla flote” – automobila koji zarađuju dok ih ne koristite.

Naime, potpuno autonomne automobile biti će moguće registrirati za naprednu vrstu taksi službe Tesla automobila. Dok ga ne koristite, vaš auto putem aplikacije moći će pozvati bilo tko, on će se iz garaže potpuno samostalno odvesti to klijenta, prevesti ga na lokaciju i vratiti se u garažu. Kad obavi vožnju vaš račun bit će bogatiji za određeni iznos, bez da ste makli prstom.

– Musk je gotovo sve svoje planove ostvario, ne vidim nikakav razlog da isto ne napravi i s ovim. Čovjek je napravio globalno dostupan električni automobil, poslao raketu u svemir i parkirao je na dron usred oceana, omogućio vožnju na autopilot… Meni se čini da zna što radi – stoji u komentari Muskovog plana na jednoj od najcjenjenijih web stranica koje prate tehnologiju, ArsTechnici.

U objavi novog plana Musk je kao jedan od ciljeva označio i izgradnju globalne mreže solarnih ploča koju će koristiti kao ‘pogonsko gorivo’ za ostvarenje ambicioznih planova i punjenje baterija za električne automobile, širenje produkcije na druge segmente prijevoza te izgradnja potpuno autonomnog sistema upravljanja vozilima koje će biti 10 puta sigurnije od manunalnog upravljanja.

KOMENTARI:
Loading...