Erramatti Mangayamma (74) iz Indije rodila je zdrave blizanke nakon što je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje i vjeruje se da je najstarija rodilja na svijetu. Ona i njezin suprug Rajom Raom (80) su presretni jer su pokušavali dobiti dijete 57 godina, a nada u njima se probudila nakon što im je susjeda začela u dobi od 55 godina.

Klinika za medicinski potpomognutu oplodnju platila je većinu zahvata jer je to za njih bilo veliko historijsko postignuće. Erramatti je u bolnici provela svih devet mjeseci trudnoće, a djevojčice je rodila carskim rezom u bolnici Ahalya u Kothapetu.

Samo dan nakon što su se blizanci rodili, suprug Rajarao je pretrpio moždani udar i trenutno se nalazi na liječenju u bolnici.

– Zahvat je prošao bez ikakvih problema, i majka i novorođenčad su zdravi i nemaju nikakvih komplikacija. Međutim, majka je odvezena na odjel intenzivne njege kako bi se oporavila od stresa koji je pretrpjela zadnjih nekoliko sati – rekao je dr. Sanakayyala Umashankar za Hindustan Times, direktor bolnice koji je zahvat i obavio.

– Ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima. Ove bebe su me upotpunile. Moje čekanje od gotovo šest desetljeća napokon je došlo kraju. Sada me više niko ne naziva neplodnom – kazala je ova žena koja je kroz menopauzu prošla prije 25 godina.

– Razmišljala sam o postupku medicinski potpomognute oplodnje otkako je moja susjeda na taj način začela u 55 godini. Imala sam snažnu želju postati majka – dodala je.

Dr. Umashankara koji ju je pratio tokom cijelog postupka, kaže da se jako iznenadio kada mu je lani došla ova penzionerka i rekla što želi te kako je to izuzetno rijedak slučaj. Dodao je da ova žena uprkos poznoj dobi nije imala problema sa začećem i trudnoćom jer nije imala medicinskih komplikacija poput dijabetesa i hipertenzije.

– Odlučila je isprobati in vitro oplodnju (IVF) i zato je došla nama. Iznenadili smo se snagom njezine volje pa smo proveli medicinske testove i ustanovili da je ona zapravo pogodan kandidat za začeće putem IVF-a – rekao je.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...