Pri kupovini pametnog telefona jedna od važnih karakteristika na koju svjesno ili nesvjesno obraćamo pažnju jeste njegova kamera. Koliko je snimanje i fotografisanje prenosnim uređajima otišlo daleko opšte je poznato. Dovoljno je znati da će danas reditelji spotova, a i filmova u nekim situacijama za snimanje umjesto kamere preporučiti upravo mobilni telefon.

Međutim, često se dešava da, koliko god se trudili i ma koliko moćna kamera vašeg telefona bila, fotografije jednostavno nisu tako briljantne kao što ste ih zamislili. Ili želite da boje budu malo jače ili da senke budu blaže. Zahvaljujući nevjerovatnom napretku modernih tehnologija, sređivanje fotografije na telefonu jednostavnije je nego što možete zamisliti. Zato smo odlučili da vam damo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izvučete maksimum iz fotki koje pravite svojim pametnim telefonom.

Prvi korak: fotografisanje

Prije nego što počnete da rješavate problem koji imate sa svojom fotografijom, potrudite se da napravite što kvalitetniji sirov materijal. Ovo je pravi trenutak da spriječite sve eventualne nepravilnosti koje biste kasnije morali da ispravljate. Prvo se potrudite da fokusirate fotografiju, odnosno da namjestite fokus na predmet koji treba da bude centralni. Na većini pametnih telefona koji imaju ovu opciju, dovoljno je samo da dodirnete ekran na tom mjestu i izoštravanje će doći po automatizmu. Takođe ćete, na sličan način, riješiti i ekspoziciju, odnosno izloženost fotografije svjetlu. Važno je da znate šta želite da naglasite na slici, a već pri fotografisanju možete sve to da podesite i regulišete. Na taj način, izbeći ćete naknadno sređivanje.

HDR

Ova opcija ima za cilj da reprodukuje do detalja ono što ne možete vidjeti golim okom. Dakle, počevši od boja, preko detalja, senki, kontrasta i svih sitnica kojih možda niste ni svjesni, na ovaj način možete dočarati i obogatiti atmosferu na fotografiji.

Sistem funkcioniše tako što u jednoj sesiji napravi nekoliko različitih fotografija, sa različitim podešavanjima, koje u konačnom ishodu spoji u jednu sliku i na taj način integriše sve nabrojane aspekte scene koja je pred vama. Ovo je sve popularniji metod fotografisanja, a svakako će poboljšati vaše zadovoljstvo napravljenom fotografijom.

Snapseed

Ukoliko ste završili fotografisanje, veliki broj detalja možete srediti u postprodukciji, uz pomoć aplikacija koje ćete koristiti za sređivanje fotografija. Snapseed će vam olakšati posao velikim brojem opcija, počevši sa ekspozicijom, preko osvjetljenja, dorade spektra boja i još mnogo toga. Takođe, za razliku od nekih drugih aplikacija, kod ove je moguće izolovati određeni predmet ili osobu na slici i sređivati samo nju. Tako, na primjer, možete vidjeti vazu koja stoji u sjenci, a osvjetljena je kao da na nju pada snop sunčeve svjetlosti.

Dijeljenje fotografija

Kada ih konačno sredite, poželjećete u nekom trenutku da podijelite ove fotografije sa svojim prijateljima na različitim društvenim mrežama. Kada budete to radili, obratite pažnju. Veliki broj ovih servisa, kako bi mogao da podrži bazu fotografija koja se svakoga dana uvećava i postaje sve teža, kompresuje fajlove, kako bi ih smanjio. Time slike gube na kvalitetu. Zato se trudite da, uvijek kada podižete fotografiju na internet, zapravo postavljate originalnu verziju sa svog telefona, a ne sa druge mreže – na primjer, sa Instagrama na Fejsbuk.

Nakon što podijelite svoj rad na društvenim mrežama, možda ćete poželjeti da fotografije izložite na procjenu i zajednici ljudi koji se time i bave. Još jedan korak dalje i možda čak ispunite i svoju želju da postanete profesionalni fotograf. Nikada ne možete znati dokle vas jedna obična fotografija sa telefona može odvesti. Ako se nađete na tom putu, napravite karijeru od toga.

KOMENTARI:
Loading...