Znanstvenici pretpostavljaju da se pričanje u snu odvija tijekom REM faze spavanja kada su veći izgledi za intenzivne, emocionalne snove. U tim snovima može biti prijetećih situacija…

Većina riječi koje se izgovore tijekom sna su negativne pa čak i prilično vulgarne, pokazala je francuska studija objavljena u časopisu Sleep. Postoji internetska stranica Sleep Talk Recorder na koju ljudi stavljaju snimke onoga što govore dok spavaju, ili netko njihov.

U gotovo deset posto snimaka bilo je psovki. No, jedna riječ ipak odskače od svih i nije psovanje već – riječ “Ne”, prenosi portal msn.com.

Znanstvenici pretpostavljaju da se pričanje u snu odvija tijekom REM faze spavanja kada su veći izgledi za intenzivne, emocionalne snove. U tim snovima može biti i nekih prijetećih situacija koje nagnaju ljude da govore “Ne”.

Ono što je zanimljivo u ovom istraživanju je to da je većina razgovora u snu gramatički ispravna, čak i kad su riječi okružene mnoštvom psovki.

Evo što još naše tijelo radi dok spavamo:

Mozak izmišlja priče

Način na koji se formiraju naši snovi ostao je misterij u znanstvenim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruira snove iz naših sjećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu te od dubokih podsvjesnih materijala.

Znači, nedavna sjećanja kombiniraju se s informacijama koja smo pohranili zadnjih godina – sjećanjima, traumama, emocijama i osjećajima – i stvaraju se tajanstveni, ponekad apsurdni snovi.

Međutim, još uvijek nije moguće utvrditi zašto naš um noću putuje na određena mjesta ili zašto odabire određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude.

Oči se kreću punom brzinom

Sve faze spavanja služe specifičnoj svrsi održavanja vašeg tijela i mozga zdravima te opuštenima. Postoji pet faza spavanja, a svaka je dublja od prethodne. Kada prođemo svih pet ciklusa, sve kreće ispočetka.

Posljednja REM faza je najaktivnija i počinje otprilike 60 do 90 minuta nakon što zaspete. U ovoj fazi vaše oči kreću se u punoj brzini naprijed – natrag, a vaš um je usmjeren na ono što sanjate.

Otpušta se hormon rasta

HGH hormon, poznatiji kao hormon rasta, odgovoran je za regeneraciju kostiju, mišića i tkiva. Kada spavate, proizvodnja ove tvari aktivira se po cijelom tijelu te doprinosi iscjeljivanju rana i obnavljanju stanica.

Dok smo mladi, ovaj hormon potiče rast i ima mnogo drugih učinaka na tijelo.

Spontano seksualno uzbuđenje

I muškarci i žene znaju doživljavati seksualno uzbuđenje tijekom spavanja, a to se događa radi vrhunca moždane aktivnosti tijekom brzog pokretanja očiju u snu. To znači da vaš mozak treba više kisika, a to vodi bržem protoku krvi kroz tijelo.

Osim na mozak, to utječe na svaki organ u vašem tijelu, pa tako i na one najintimnije dijelove, a to pak vodi do aktivacije spolnih hormona…, prenosi 24sata.

KOMENTARI:
Loading...