Ovo su neke od pjesama po izboru BBC-ja iz ove godine koje su imale uticaj na percepciju svijeta koji nas okružuje, ali koje i su oblikovale brojna druženja i međuljudske odnose.

All of Me, John Legend

Drugo ime za Johna Legendu je senzibilnost. On je usamljenik za klavirom koji zvuči kao da će da padne na koljena i početi da plače “You’re my end and my beginning.” Ovo je jedna od rijetkih balada koja nije previše moćna, ali koja daje nadu da je od manje moguće napraviti više.

Happy, Pharrell Williams

Bilo bi lako odbaciti Pharrellovu pjesmicu o ničemu kao doskočicu, no i to bi bilo pogrešno. Teško je riječ “sretan” učiniti dubokom, no Williams je to prevzišao tako što je to ignorisao. Pljeskanje, bas, falsetto vokal – sve to zvuči kao baloni u parku tokom ljetnje subote. Možemo ovu pjesmu potcjenjivati koliko želimo, no i Stevie Wonder je pravio hitove koji su usrećivali ljude decenijama, i sada jhe Pharrell napravio barem jedan.

Stay With Me, Sam Smith

Otkako se skoro prije dest godina pojavila Amy Winehouse, Britancima nikad dosta soula koji kombinira zvuk stare škole sa tvistovima nove škole. Smith, koji je došao u žižu javnosti pjevajući pjesmu Latch 2013, ove je godine imao drugi hit. Smith, čini se, može da pjeva o geranijumima u vrtu svoje babe i da to zvuči kao da mu se srce cijepa.

Therapy, Mary J. Blige

Evo malo oduživanja. Blige je imala uticaj na revival u britanskom soulu, a remikse su joj radili Disclosure. Sada na novom albumu radi sa Samom Smithom, Disclosure i sa drugim novim britanskim talentima. Album The London Sessions pokušava da kreira do sada najvitalniji zvuk na njenom albumu tokom godina. Uvodna numera, Therapy, je mig pjesmi Rehab Amy Winehouse, gdje se Blige poigrava sa svojim imidžom ozbiljne umjetnice putem suhog humora.

Transgender Dysphoria Blues, Against Me!

Pjevačica Laura Jane Grace pjeva o njenim ličnim transformacijama sa razornom hitnošću. Pjesma zvuči kao punk okupljanje naroda, no riječi ubijaju svojom anksioznošću, bijesom, razočarenjem, sve to u nekoliko stihova. Naratorica traži prihvatanje, ali dobija tek grubu potvrdu. Lista mainstream pjesma koje se direktno tiču transgender iskustva vrlo je mala, no Grace to nosi ispravljene kičme.

Verlaine Shot Rimbaud, Lydia Loveless

Ljubav nas može izluditi. Neke ljudi čak može navesti da uzmu pištolj i povrijede osobu koju vole najviše. Ovo je sklisko tlo za bilo kojeg tekstopisca no ova pjesma to čini na briljantan način koji evocira toksičnu ljubav između 19-vjekovnih pjesnika. Drame nema previše, a hladnokrvnost izvođenja je vrlo komplementarna nasilju tematike.

Shake It Off, Taylor Swift

Ova pjevačica još uvijek prodaje albume kao da su 90-te, i istinska je pop-zvijezda sa Beyonce i nekoliko drugih. Ona je napravila transformaciju od pop-pjevačice do mega pop zvijezde čiji refreni sa aerobik beatom lako ulaze u svačije uho.

Cradle Your Device, Tom Brosseau

Ovaj je pjevač i tekstopisac uvijek imao dar za osvjetljavanje svakodnevnog i ovde on u fokus stavlja par koji još malo toga dijeli osim kreveta. Svojevrsna je ironija da predmet koji treba da spaja ljude donosi njihovu udaljenost i poraz, tako da Brosseau to ističe sa pravom pjesničkom preciznošću.

Acetylene, Wussy

Niko bolje slijepu ulicu i blues srednjih godina ne izražava bolje od ovog banda iz Cincinnatija u kojem Chuck Cleaver pjeva iz dna jednog praznog stana. Predivna akustična solaža, koju nadjačava jedino fini vokal Lise Walker, naglašava također zimsku melanholiju. Potom talas ritma električne gitare okružuje sve kao nekim bijelim pokrivačem.

Have You Seen My Son?, Benjamin Booker

Majka ovde pjeva o svom zabludjelom sinu, koji se izgubio na putu “punom otrova”. Booker i bubnjar Max Norton se poigravaju sa mladalačkom iluzijom, koja je ravnodušna spram majčinih suza, sve dok dvije solaže, jedna akustična i jedna električna, ne donesu emocionalnu erupciju.

KOMENTARI:
Loading...