Maslinovo ulje možemo naći u doista raznovrsnim beauty preparatima, poput ulja za masažu, aromatičnih ulja za kupke, balzama, sapuna, šampona i biljnih krema.

Hemijski sastav maslinovo ulje čini prikladnim za osobe alergične na supstance od vještački dobivenih sastojaka, a poznata je i njegova upotreba u liječenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suhe kože. Prema istraživanjima, maslinovo ulje štiti i od štetnih UVA zraka: iako nema SPF, vitamin E i antioksidansi u njegovom sastavu jačaju kožu čineći je otpornijom na sunčeve zrake.

Uljni recepti iz prošlosti

Prvi zabilježeni zapisi o maslinovom ulju datiraju još iz vremena Feničana koji su ga i izvozili. Na egipatskim papirusima mogu se vidjeti motivi masline, a Grci su je smatrali svetim plodom. U doba starog Rima maslinovo se ulje koristilo za prehranu i za njegu tijela, a njihova teorija dugovječnosti podrazumijevala je, uz vino, upravo maslinovo ulje. Egipatska vladarica Kleopatra, čija ljepota živi u legendama, kupala bi se u kupkama s maslinovim uljem kako bi održala mladolik izgled kože. Madame du Barry, posljednja ljubavnica Luja XV, koristila je maslinovo ulje kao masku za kosu, a njime bi namazala i lice i vrat. Engleska kraljica Ana njegovala je dugačku kosu mješavinom meda i ulja kako bi je očuvala zdravom, gustom i sjajnom. Sarah, vojvotkinja od Marlborougha, imala je vlastiti tajni recept za uljni pripravak kojim je održavala sjaj kose.
Korisno za organizam

Primjena maslinovog ulja nije zanemariva ni u medicini. Poznato je, naime, da čuva zdravlje srca, a zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i svojstvu da povećava dobri holesterol, važan je faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Maslinovo ulje u prehrani smanjuje rizik od tumora i dragocjen je antioksidans jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji potiču aterosklerozu. Budući poboljšava apsorpciju kalcija i vitamina D, smanjuje i mogućnost osteoporoze. Izvrstan je laksativ i sprečava nastanak žučnog kamenca.

KOMENTARI:
Loading...