Čeh Vít Jedlička je 13. aprila ove godine na ukupnoj površini od sedam kilometara kvadratnih, proglasio “državu” pod nazivom “Liberland”.

Ova “država” nalazi se između Hrvatske i Srbije, leži na zapadnoj obali Dunava, u blizini hrvatskog grada Zmejavec i srbijanskog grada Bački Monoštor.

Prema riječima Jedličke, zahvaljujući poslijeratnoj “atmosferi” između dvije zemlje, prostor koji je proglasio državom u okviru razgraničenja nisu tražili ni Srbija ni Hrvatska stoga se zemlja smatra “ničijom zemljom”.

Na nekim mapama i grafikonima prostor se naziva se “Gornja Siga” dok se u nekim dokumentima, ova zemlje naziva i “džepom Srbije”.

Moto nove države Liberland glasi “živi i pusti druge da žive”, a Jedlička je istakao kako je cilj nove države formirati društvo u kojem će pravedni ljudi napredovati bez neefikasnih propisa države i poreza.

Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je i podsticanje vladinih i nevladnih grupa da utječu na poslovanje i živote građana.

Osnivači ove “države” inspirisani su zemljama kao što su  Monacco, Lihtenštajn ili Hongkon. Jedlička je istakao i kako prihvata zahtjeve za državljanstvo nove zemlje.

na-nicijoj-zemlji-izmedju-hrvatske-i-srbije-ceh-proglasio-drzavu-liberland_1429089901

KOMENTARI:
Loading...