Reality “Parovi”, koji se emituje na Happy televiziji, zgražava javnost već danima.

Dok oni koji su zaduženi da prate program i kažnjavaju nemoralan sadržaj još, kako kažu, nemaju osnova za ukidanje ovakvog programa, važi mišljenje da je ovaj show po degutantnosti nadmašio sve ostale realityje.

Televizijski kritičar Dragan Ilić kaže da su podjednako krivi i društvo i karakteri koji učestvuju u ovakvim programima.

– Realityji su samo slika našeg društva u ogledalu. U serijalu “Parovi”, u odnosu na prethodne slične programe, novost za publiku je pojava starleta i kvazicelebrityja. Njih su u Srbiji stvorili tabloidni mediji baveći se iz dana u dan skandalima vezanim za taj polusvijet noćnog i splavarskog Beograda. Doveli su do toga da se više ne zna granica između javnog i privatnog – smatra Ilić.

Voditelj i TV kritičar ima i prijedlog kako da se ublaže posljedice emitovanja sramnih emisija.

– Rješenje je cenzura i emitovanje realityja poslije 22 sata – rekao je Ilić za “Blic”.

S druge strane, produkcije ovakvih programa ne mare za kritike i vrlo perfidno rade na što skandaloznijem sadržaju. Prvi realityji su bili zanimljivi sami po sebi jer su bili novost na našem tržištu. Svaki sljedeći je morao da bude grozniji da bi se zadovoljila glad publike za senzacijom. Recept je postao poznat: biraju se konfliktne ličnosti, jasnim stavkama u ugovoru obećavaju za skidanje, seks ili tuču pred kamerama veći honorar, s vremena na vrijeme ubacuju se gosti koji treba da izazovu konflikt i da nestanu, često se pravi kafanska atmosfera među učesnicima.

– Najviše se gledaju seks, svađe i golotinja. Naravno da ćemo tražiti ljude koji će bez problema da se skinu i koji traže kavgu. Nekada se pišu i scenarija za učesnike. Damo im podstrek za akciju, a oni nastavljaju sami. Što više ispada imaju učesnici, imat će i više novca – kaže izvor iz produkcijske kuće koja je radila reality.

Sociolog Slobodan Vuković vrlo je oštar kad je reč o realityjima. Ocjenjuje ih kao pogodno sredstvo za manipulaciju.

– Sve ovo što se vidi u “Parovima” je skandalozno. Ipak, to nije ništa novo. Još u Starom Rimu su kao glavnu zabavu za narod koristili rat i igre. Kako mi nemamo rat, ostaju nam igre – kaže Vuković.

On navodi da kvalitet programa zavisi od stanja nacije.

– Smatram da vlast koristi realityje kao savršeno sredstvo za skretanje pažnje. Živimo u državi koja nema socijalni program, opoziciju, slobodne medije, ali imamo nekoliko obnaženih individua koje ne silaze sa malih ekrana. Zašto bi čovjek razmišljao o nekom ozbiljnijem problemu kad može da razmišlja o tome. Ovakav format reality programa uvezen je iz Amerike. Ovakvi programi su tamo još skandalozniji – dodaje Vuković.

KOMENTARI:
Loading...