Muškarci otkrili savršen ugao između ženske stražnjice i donjeg dijela leđa

Postoji mnogo stvari za koje se vjeruje da će ženu učiniti atraktivnijom u očima muškaraca, ali zakrivljena kičma obično nije bila jedna od njih. Međutim, naučnici tvrde da muškarce posebno privlače žene s lumbalnom zakrivljenošću od 45,5 stepeni, piše Daily Mail.

Prethodna istraživanja pokazala su da muškarci preferiraju žene s manjim strukom i velikim kukovima, što je pokazatelj mladosti i plodnosti. Nova studija sada dodaje još jednu nijansu teoriji koja stoji iza interesa muškaraca za ženske stražnjice.

“Tokom ljudske historije žene su se suočile s adaptivnim problemima pomjeranja centra mase prema naprijed za vrijeme trudnoće,” kazao je koautor studije Eric Russell, student psihologije na Univerzitetu Texas u Arlingtonu.

“Žene s većim stepenom lumbalne zakrivljenosti bile su u mogućnosti da distribuiraju tu masu i tako smanje rizik od povreda tokom trudnoće.”

U studiji je više od 300 muškaraca ocijenilo privlačnost ženskih silueta koje su imale lumbalnu zakrivljenost u rasponu od 26 do 61 stepen. Većini je najatraktivnija bila umjerena zakrivljenost – oko 45,5 stepeni (vidi galeriju). Takva zakrivljenost bi garantovala evolucijske prednosti, bez zdravstvenih problema poput bolova u leđima i iskliznuće diska, rekli su istraživači.

Također su otkrili da je ključ i u strukturi same kičme, a ne samo u “debljini i mišićima” stražnjice.

“Muškarci usmjeravaju pažnju na stražnjice, i dobijaju podatke o kičmama, čak i ako to rade podsvjesno”, kaže dr. David Lewis, psiholog sa Univerziteta Bilkent u Turskoj i vodeći autor istraživanja.

“S druge strane, muškarci možda daju prioritet i lumbalnoj zakrivljenosti i veličini stražnjice. Potrebno je još istraživanja za bolje razumijevanje.”

Studija je objavljena u časopisu Evolution and Human Behavior.

KOMENTARI:
Loading...