Moja sedmogodišnja unuka otišla je na rutinsku operacija krajnika, a nakon šest dana bila je mrtva. Prethodno je imala temperaturu i jako krvarenje i umrla nam je maltene na rukama… Kako dijete da umre nakon operacije krajnika? Ovako kroz suze počinje svoju ispovijest za Kurir Đorđe Janković (79) iz Beograda, čija je unuka Lana Mrkalj (7) preminula 5. juna u Urgentnom centru Srbije, u koji je hitno prevezena zbog obilnog krvarenja koje je dobila nakon operacije krajnika u Institutu za majku i dijete “Dr Vukan Čupić”.

– Smatramo da je bila loše operisana i da bi je spasli da je ostala u bolnici, ali ljekari su je poslali kući iako je imala povišenu temperaturu i bez obzira na to što smo ih molili da to ne rade – kaže neutješni deda i dodaje:

– Moja kćerka Ana je s Lanom primljena u institut 29. maja. Poslije svih pregleda i analiza dijete je operisano dan kasnije. Lana je u sali bila sat i po, umjesto 20 minuta, koliko obično traje ta intervencija. Ljekar je izašao sav krvav i rekao da odavno nije radio težu operaciju, da su krajnici bili potpuno slijepljeni uz žlijezde i arterije, kao i da je Lana obilno krvarila, ali da je sve to zaustavljeno. Taj ljekar je žurio na specijalizaciju u inostranstvo i rekao Ani da ostanu u bolnici. Unuka je zatim dobila temperaturu i samo je plakala, nije mogla ni vodu da pije od bolova, a kamoli da jede… Ipak, iako su roditelji molili da je ostave u bolnici, neki drugi ljekar je moju unuku u ponedjeljak otpustio sa instituta – kaže Janković i dodaje da je u noći između ponedjeljka i utorka čuo vrisak:

– Sve vrijeme je trpjela jake bolove. Lana je počela da bljuje krv u mlazevima, prizor je bio užasan, gubila je svijest, vidjelo se da umire… Odmah smo pozvali Hitnu pomoć, koja ju je odvezla u Urgentni. Ljekari su nekako uspjeli da je ožive i priključili su je na aparate. Rekli su da nije disala i da je skoro sat njen mozak bio bez krvi i kiseonika… Neprekidno je krvarila. Ljekari nisu uspjeli da je spasu. Stalo joj je srce. Ovo je nezamisliva tragedija za našu porodicu – priča neutješni čovjek.

Prema njegovim riječima, porodica je svesna da više ništa ne može da vrati njihovog anđela, ali su odlučili da ovo iznesu u javnost kako bi spriječili da se ovakve stvari ponavljaju.

– Vjerujemo da su je u startu loše operisali i zakačili arteriju. Njoj je bio propisan i lijek protiv bolova koji dodatno širi krvne sudove. Siguran sam da bi je ljekari spasili da su je ostavili u institutu. Ne želim da iko više izgubi život nakon rutinske operacije – očajan je Janković.

Brojke:

7 godina imala je Lana

6 dana je bilo prošlo od operacije kad je umrla

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...