Mladi sazlija i pjevač Jusuf Brkić ovih dana predstavit će prvi CD pod nazivom Kuća saza.

Brkić je rođen je u Gradačcu 1992. godine. Osnovnu školu završava u Gradačcu a Behram-begovu medresu u Tuzli. Kao dječak na poklon od roditelja dobiva saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr. Hašima Muharemovića.

Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu Sevdah redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine.

Od 2013. godine sarađuje s Lalom Raščić na performansu Ukleta brana za kojeg radi muziku. Nastupaju na festivalima u Beogradu, Ljubljani, Bernu, Parizu. Iste godine Jusuf nastupa i u programu Sevdah Pogon Sarajevskog ratnog teatra zajedno s drugim mladim izvođačima sevdaha.

Damirom Imamovićem 2015. snima muziku za predstavu Teferič Aleša Kurta.

Posebnost Jusufove vizije saza ogleda se u umjetničkom pristupu na koji ga je uputio dr. Hašim Muharemović (ljekar, sazlija i slikar). Njegov sazlijski stil odlikuje se izrazitom ritmičnošću i smislom za improvizaciju. To mu je omogućilo da saz uvede u zajedničku svirku s drugim instrumentima.

Jusuf danas živi u Sarajevu. Studira na Pravnom fakultetu i redovno nastupa. CD Kuća saza njegovo je prvo izdanje koje donosi sazlijske instrumentale, klasične sevdalinke, ali i nekoliko eksperimentalnih aranžmana koji uključuju čelo u izvedbi Isaka Haračića. Producent CD-a je Damir Imamović, a izdavač iTM, Sarajevo.

Pogledajte njegov prvi videospot za pjesmu Kolika je Jahorina planina . Spot je uradio Danilo Marković.

 

KOMENTARI:
Loading...