Oni umanjuju upijajuću moć tkanine, zato ih ne treba koristiti za peškire.

Da sačuvate prvobitni oblik odjeće i ostalih stvari, prije svega, treba ih pravilno prati. Donosimo vam najčešće greške prilikom pranja koje nas mogu koštati omiljenih stvari. Stavite višak deterdženta. Previše praška za veš, odnosno sapunice može zadržavati pjenu na takvim mjestima kao što su kragne. Zbog toga će doći do skupljanja bakterija, što pranjem želite izbjeći.

Obratite pažnju na rajsferšluse i dugmad. Rajsferšluse na stvarima treba zatvarati prije pranja, jer zupci mogu povrijediti druge stvari, a dugmad na košuljama je bolje ostaviti otkopčana. Ne stavljajte suviše izbjeljivača. Izbjeljivač čini tkaninu manje izdržljivom, zato pokušajte ponekad staro dobro iskuhavanje, veliki lonac i nekoliko kapi limunovog soka ili nekoliko kašika sode bikarbone.

  - Manje omekšivača za peškire

Kupaće kostime, a također, i drugu odjeću od spandeksa i elastina, strogo je zabranjeno prati u veš-mašini. Samo prohladna voda i ručno pranje. Neke domaćice daju svojoj veš-mašini da se “odmori”, pogrešno misleći da nekoliko ciklusa pranja može dovesti do njenog kvara. Međutim, pametnije je prati veš zaredom, jer ovakav pristup omogućava koristiti preraspodjelu toplote od prethodnog ciklusa, smanjujući potrošnju energije. Jedan ciklus pranja za jastuke i ćebad nije dovoljan. Ako perete perjane jastuke i ćebad u veš-mašini, isperite ih dva puta, perje zadržava pjenu i nakon jednog ispiranja deterdžent može ostati.

Omekšivači umanjuju upijajuću moć tkanine, zato ih ne treba koristiti za peškire. Obično sirće je odlična alternativa bilo kojem industrijskom omekšivaču. Nema potrebe pretovariti bubanj veš-mašine vešom, zbog toga se cijepaju stvari i kvari se mašina.

  - Manje omekšivača za peškire

Kako se perje u jakni, prilikom pranja, ne bi sabijalo, stavite tri teniske loptice u bubanj. One neće dozvoliti perju da se sabije i izbacit će svu pjenu. Češće perite svoju veš-mašinu, ne zaboravljajte da se odjeljak za prašak i omekšivač u većini mašina skida. Pošto se ispod njega skupljaju sredstva za pranje, te odjeljke treba češće prati. Ne zatvarajte vrata bubnja nakon pranja veša, dozvolite mašini da se osuši i izluftira.

KOMENTARI:
Loading...