Istraživanje provedeno na gotovo dvije hiljade britanskih majki koje je naručio portal TVBed.com pokazalo je da prosječna majka dnevno za sebe ima na raspolaganju samo 17 minuta.

To znači da prosječnoj majci koja se brine za djecu i većinu kućanskih poslova te odlazi na posao sedmično ostaje manje od sat i pol budnoga vremena koje može posvetiti sebi. U to osobno vrijeme ulaze rijetki trenuci u kojima najčešće pogledaju seriju, gledaju televizor iz kreveta, čitaju ili uživaju u zasluženoj šoljici čaja.

Hektični životni raspored dovodi to toga da čak 51 posto ispitanih majki provede sedmicu bez ijedne minute u kojoj bi se upustile.

Dvije hiljade smatra da kućanski poslovi nisu pravedno raspoređeni, nemaju vremena za hobije i interese.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo dvije trećine majki smatra da kućanski poslovi nisu pravedno raspoređeni između njih i partnera. Vjeruju da one prosječno rade 78 posto kućanskih poslova, a partneri samo ostatak. Više od polovice ih tvrdi da nemaju vremena za svoje hobije i interese.

Sedamdeset posto majki tvrdi da njihovi partner imaju mnogo više slobodnog vremena od njih tokom obične sedmice, a petini smeta što njihovi partneri imaju više vremena za opuštanje i lakše se “isključe” nakon posla, prenosi Index.hr.

U rijetkim trenucima mira najradije pronalaze utočište u spavaćim sobama gdje se većina najbolje opušta. Više od polovice (55 posto) ističe da su im najdraži trenuci u sedmici oni u kojima se mogu opustiti bez ometanja pred omiljenom serijom.

“Majke mnogo rade i često su pokretačka sila čitave porodice, ali rezultati pokazuju koliko im se teško potpuno opustiti. Mnoge toliko žive za ostatak porodice da im je se teško sjetiti samih sebe”, objasnio je glasnogovornik portala TVBed.com za Daily Mail.

Komentari: