Zajednički život Luke Kovača i njegove supruge Zake traje već 67 godina, početak je bio neobičan i buran, ali je od svega bila jača ljubav ovog fočanskog para, koju nije uspjela da prekine ni tadašnja narodna milicija.

Kada je 1952. godine na radnoj akciji u Brodu, kod Foče, tada dvadesetogodišnji Luka Kovač prvi put vidio Zaku Drakul odmah je znao da će ona biti njegov životni saputnik.

Njihova ljubav, upornost i nesvakidašnja domišljatost Luke i njegovih rođaka, uspjeli su da savladaju sve prepreke, pa i protivljenje Zakine majke, ali i tadašnje vlasti.

Luka je u januaru 1953. godine uspio da ukrade Zaku, koja je tada bila još maloljetna djevojka sa 17 godina, i od tada su u srećnom braku u kojem su dobili troje djece, unuke i praunuke.

Sa osmijesima na licima danas se prisjećaju velikog Lukinog poduhvata kada je zajedno sa svojim rođacima prevario cijelo Zakino selo Boljaradinu i nju odveo svojoj kući u selo Mazoče.

“Svatovi” su otišli u Zakino selo Boljaradinu, prilično udaljeno od Lukinog Mazoča, a uz to za njih i nepoznat kraj.

Lukin rođak Petar, koji je služio vojni rok pri tadašnjem Korpusu narodne odbrane Jugoslavije, a koji se zadesio na odsustvu, imao je vojnu uniformu, šapku i pištolj sa opasačem, pa su došli na ideju da se u Zakinom selu predstave kao oficiri Udbe.

“Kažemo za Petra da je oficir Udbe, ja da sam iz komiteta, a Marinko da je iz opštine i da smo pošli da održimo konferenciju u selu. Poručili smo da svi od 18 do 60 godina moraju naveče doći u kuću predsjednika omladine”, priča Luka.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...