Jeste li znali da bosiljak, osim što može oplemeniti svako jelo, posjeduje brojne blagodati za organizam.

Zbog svojih terapeutskih svojstava nije čudno da se u nekim zemljama smatra svetom biljkom.

Samo neke od blagodati bosiljka su:

pomaže u detoksikaciji jetre
smanjuje upalu
olakšava disanje
smanjuje stres
posjeduje antikarcinogena svojstva
bogat je željezom

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u bosiljku – možeš ga dodati u različite umake za tjesteninu, juhe, salate ili namaze, piše Zdrava krava.

Snažan antioksidans

Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Prema ORAC ljestvici sušeni bosiljak ima čak 61.000 jedinica.

Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka.

Antioksidansi su važan dio zdrave prehrane i zdravog načina života, a bosiljak je njihov pouzdan i djelotvoran izvor.

Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile.

Štiti srce i krvne žile

Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija, piše Alternativa za vas.

Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasne molekule homocistein.

Iako je homocistein proizvod prirodnog staničnog procesa, može oštetiti stijenke žila ako se brzo ne pretvori u neškodljivu molekulu, a B6 u toj pretvorbi igra ključnu ulogu.

Magnezij promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava pomažući opuštanju mišića i krvnih žila. Tako pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma.

Magnezij osnažuje srčani mišić i djeluje preventivno protiv infarkta.

KOMENTARI:
Loading...