Malo kome je dan rođenja tako prorekao sudbinu kao Miodragu Petroviću, poznatijem kao Čkalja.

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih komičara rođen je, naime, upravo na svjetski dan šale, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, Srbija.

Glumom se počeo baviti u rodnom gradu, tačnije u dramskoj sekciji gimnazije. Nakon Drugog svjetskog rata, gdje se nalazio u  Kulturno-prosvjetnoj ekipi 47. divizije Narodno oslobodilačke vojske, upisuje studij veterine u Beogradu, a glumom se nastavlja baviti u  KUD Ivo Lola Ribar.

Već 1946. godine je postao član Dramskog studija Radio Beograda, a radio je u emisiji Veselo veče. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu.

Proslavio se igrajući lik kuhara Jordana u prvoj seriji Televizije Beograd – Servisna stanica, iz 1959. godine.

Najbolje uloge ostvaruje u sedamdesetim i osamdesetim, a posebno će ostati upamćen po ulozi Živadina Jarića u serijalu Kamiondžije u kojem je, glumio zajedno sa Pavle Vujisićem.

Glumio je još u serijama Vruć vetar, Muzej vostanih figura, Ljubav na seoski način, Servisna stanica, Dežurna ulica, Spavajte mirno, Crni sneg

Zapažene uloge ostvario je u  filmovima Bog je umro uzalud, Avanture Borivoja Šurdilovića, Paja i Jare, Kamiondžije ponovo voze, te u ekranizaciji djela Branka Ćopića Orlovi rano lete.

Od 1976. godine imao je status slobodnog umjetnika. Jedan dio karijere proveo je u pozorištu, a najbolje uloge ostvario je u predstavama Branislava Nušića.

Dobitnik je više nagrada među kojima Sterijinu nagradu 1974. godine, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. godine, Nušićevu nagradu za životno djelo, 1995. nagradu za životno djelo Radio televizije Srbije, i Zlatnog ćurana za životno djelo na Danima komedije u Jagodini…

Bavio se pisanjem pjesama i pjevanjem.

Posljednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažirao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga. Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

Podignut mu je spomenik ispred kuće u Kruševcu 2005. godine, a godinu dana kasnije dobio je i ulicu u Beogradu.

 

KOMENTARI:
Loading...