Lavanda je biljka poznata po svojim lijepim ljubičastim cvjetovima i prekrasnom mirisu. Moramo podsjetiti kako su se još stari Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje.

Djelotvornost ove biljke kod raznih tegoba danas je itekako poznata i mnogi u svojim kućama u ormarima imaju barem jednu vrećicu osušenog lavandinog cvijeta. Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, lavanda ima prilično široku primjenu.

Ova biljka tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san.

Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića smanjujući mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, uganuća, lumbago. Redovna masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti.

Pomaže u reguliranju hormona, ublažava upalu mokraćnog mjehura te smanjuje grčeve. Regulira urinarne poremećaje.

Kod blažih probavnih poremećaja možete jednom dnevno nekoliko kapi lavandinog ulja nakapati na kocku šećera, i polako je otapajte u ustima.

Čaj od lavande

Ovaj čaj se koristi za umirenje i opuštanje kod nesanice, a djelotvoran je i kod oslabljenog imuniteta i prehlada. Četiri kašičice suhih cvjetova lavande prelijte litrom vruće vode. Pustite da odstoji pet minuta. Čaj procijedite, dodajte mu prstohvat cimeta i pijte ga tokom dana.

KOMENTARI:
Loading...