KREMA:

1 l mlijeka

1 l vode

5 jaja

300 gr šećera

200 gr brašna

50 gr gustina

100 gr šećera

2 vanilin šećera

ČOKOLADNI PRELJEV:

200 ml šlaga

80 gr čokolade za kuhanje

4 kašike tamnog eurokrema

OSTALO:

500 gr lisnatog tijesta

500 ml šlaga

KAKO ISPEĆI LISNATO TIJESTO

1. Zamrznuto lisnato tijesto prvo odmrznite.

2. Na masnom papiru razvaljajte jednu koru na potrebne dimenzije, moja tepsija je promjera 24 x 37 cm.

3. Tijesto izbockajte vilicom da se ne napiruje prilikom pečenja.

4. Zajedno sa masnim papirom postavite tijesto na izvrnutu tepsiju.

5. Pecite na 200 stupnjeva 10-15 minuta dok tijesto malo požuti.

6. Pečeno ostavite da se ohladi.

7. Tijesto sam postavila na tacnu i okolo postavila obruč od kalupa za daljnje slaganje, a vi možete sve raditi u tepsiji, ako nemate obruč.

KREMA ZA KREMPITU

1. Vodu i mlijeko stavite kuhati, jedino prije odvojite 200 ml mlijeka koje će vam trebati posebno.

2. Žumanjke pjenasto izradite sa 300 gr šećera i vanilin šećerom.

3. Dodajte ostatak mlijeka, gustin i brašno, sve dobro izradite.

4. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte 100 gr šećera, još malo miksajte i ostavite sa strane.

5. Uzavrelo mlijeko sklonite sa vatre, umutite pripremljene žumanjke, vratite na laganu vatru i kuhajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.

6. Kada je kuhano sklonite sa vatre i dodajte pripremljene bjelanjke, te dobro sjedinite, možete i mikserom.

7. Možete odmah preliti preko tijesta i ostaviti da se ohladi.

ČOKOLADNI PRELJEV I ZAVRŠNO SLAGANJE

1. Iskidajte čokoladu, dodajte šlag i eurokrem, te kuhajte na pari dok se sve ne sjedini.

2. Prelijte preko ohlađene kreme i stavite u frižider da se ohladi.

3. Premažite izrađenim šlagom.

4. Tijestom poklopite šlag.

5. Ostavite sve u frižideru da prenoći kako bi tijesto omekanilo i onda ćete moći bez problema rezati kolač.

6. Ukoliko radite sa obručem, prije rezanja uklonite obruč i odrežite višak materijala uz tijesto, naravno i to se može pojesti.

7. Po želji možete posipati šećerom u prahu.

Prijatno!

KOMENTARI:
Loading...