Poznato je da san pruža širok spektar koristi, od povećanja produktivnosti do zaštite od bolesti srca, a naučnici su sada utvrdili da utječe i na sreću.

“Ranija istraživanja su pokazala da 30-minutno spavanja čini čovjeka fokusiranim, produktivnim i kreativnim, a ovo istraživanje je pokazalo da možete postati sretniji ukoliko si priuštite kratki drijemež tokom dana”, kazao je profesor Richard Wiseman sa Univerziteta Hertfordshire.

Osim toga, duže spavanje se dovodi u vezu s nekoliko zdravstvenih rizika, što je naučnicima dodatni vjetar u leđa da ističu prednosti kraćeg spavanja.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 osoba koje su u online anketi odgovarale na psihološka pitanja i svojim navikama kada je spavanje u pitanju.

Na skali od jedan do pet, oni koji su tokom dana kraće spavali dobili su prosječnu ocjenu 3,67, oni koji nisu spavali dobili su 3,52, a oni koji su dugo spavali dobili su ocjenu 3,44.

Rezultati su također pokazali da su osobe koje uživaju u kratkom snu 66 posto sretnije od onih koje vole dugo spavati. Istraživači su ističu da postoji veza između kratkog spavanja i osjećaja blagostanja i sreće.

Istraživanje je pokazalo da 43 posto ispitanika od 18 do 30 godina dugo spava tokom dana, dok to isto radi 30 posto osoba starijih od 50 godina.

KOMENTARI:
Loading...