Želeći da saznaju da li je ujed komaraca “ljetna neminovnost” američki biolozi su sproveli istraživanje koje im je otkrilo da je majka priroda ovim insektima podarila instinske supermoći.

Svakog ljeta nas dočekaju spremni i žedni naše krvi. Sve počne nesnosnim zujanjem, poslije kog slijedi ujed, a završi se nepodnošljivim svrabom.

Ovi leteći vampiri imaju dar da nas izluđuju, nerijetko nas dovodeći do potpune histerije.
Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) zadali su sebi zadatak da otkriju kako komarac pronađe svoju žrtvu.

A ako je suditi po rezultatima njihove studije, objavljene u časopisu Current Biology, još uvijek smo daleko od toga da spriječimo ovaj krvoločni scenario koji se ponavlja svakog ljeta.

Podsjećanja radi: ujedaju samo ženke komaraca kako bi mogle da razviju svoja jaja, dok su mužjaci potpuno bezopasni.

Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine

Da bi pronašli svoju žrtvu, komarac koristi tri čula: mirisa, vida i detektor toplote.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su posmatrali kretanje komaraca u tunelu. Ustanovili su da ove insekte najprije privlači ugljen dioksid (CO2) koji se oslobađa sa dahom životinja i ljudi.

Komarac može da detektuje CO2 na 50 metara daljine. Kada se približi na oko 17 metara od svoje žrtve, tada čulo vida preuzima glavnu ulogu, a kada se nađe na samo metar od nje, komarac koristi svoj detektor toplote kako bi identifikovao najbolju “lokaciju” za sisanje krvi.

“Sva čula komarca sadejstvuju u pronalaženju žrtve”, objasnio je za BBC Floris van Brojgel, vođa istraživanja.

Nalazi do kojih su došli, smatraju naučnici, objašnjavaju slabu efikasnost postojećih uređaja i proizvoda protiv komaraca.

Da bismo im zaista pobjegli, trebalo bi da prestanemo da dišemo, a to je nemoguće, navode oni, ali dodaju da bi njihova studija mogla da pomogne u iznalaženju boljih repelenata.

KOMENTARI:
Loading...