Zbog posljednjih terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj i Tunisu, kao i sve češćih prijetnji militanata o mogućim napadima, mnogi su već otkazali svoja putovanja u neke od zemalja u kojima su željeli provesti svoj godišnji odmor.

Zbog najmanje 30 Britanaca koji su stradali u Tunisu proteklog petka, britanska je vlada izdala kartu upozorenja od mogućih terorističkih napada. Na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkog napada.

Oko 400 hiljada Britanaca svake godine posjećuje i Hrvatsku, stoga ne čudi da se i ta zemlja našla na toj karti. Označena žutom bojom, na skali od najniže vjerojatnosti do one najviše za mogući teroristički napad, Hrvatska je označena kao bazna prijetnja. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stepena, javlja Daily Mail.

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španija, Francuska, Turska, Tunis i Egipat.

Zona sa srednjim stepenom rizika od napada na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku. Britanska vlada napominje kako je u tim zemljama moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Vlada je osobito zabrinuta za one koji namjeravaju putovati na područje južnog Sinaja na kojem svakodnevno raste broj kriminalnih radnji te terorističkih napada koji nerijetko završavaju smrću snaga sigurnosti koje pokušavaju uvesti red.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, Francuska se popela na listi opasnih zemalja.

Na popisu stranih zemalja koje Britanci vole posjećivati našao se Tajland. Zbog nekoliko nerazjašnjenih ubistava i eksplozija bombi, britanska vlada savjetuje, ukoliko nije nužno, da se ne ide u područja Preah Vihear, ne posjećuju hramovi Ta Krabey, Ta Moan koji se nalaze na granici Tajlanda i Kambodže zbog velikog broja oružanih snaga koje se tamo nalaze te zbog prijetnje od izbivanja sukoba.

Prema prognozama britanske vlade u Španiji, postoji iznimno velika mogućnost od napada na turiste, osobito one britanske nacionalnosti, a osim Španije na visokom mjestu nalazi se i Izrael.

Zbog sukoba na području Gaze, ne savjetuje se putovanje u Izrael. Sve one koji ne mogu izbjeći ovo područje upozoravaju kako se ni u kojem slučaju ne smiju približavati granici između Izraela i Libanona.

Napominju i kako na području Gaze, kao i duž egipatske granice postoji velika mogućnost od otmica, javlja Fena.

KOMENTARI:
Loading...