Kineska pokrajina Henan smještena je u centralno-istočnom dijelu Kine, a obuhvata srednji i donji tok Žute rijeke. Otud i ime ove pokrajine (Henan – južno od rijeke), koja sada ima više od 106 miliona stanovnika. Mnogi će reći kako je Henan muzej kineske istorije i kulture.

U istoriji Kine dugoj 5.000 godina, više od 200 kraljeva i careva u više od 20 kraljevina i dinastija osnovalo je gradove u Henanu. Od osam drevnih gradova čak četiri smještena su u Henanu, uključujući Luoyang, Kaifeng, Anyang i njegovu prijestolnicu Zhengzhou.

Pravila se poštuju

Shaolin Temple, podno planine Song, u kineskoj provinciji Henan, reputacijom zaslužuje epitet prvog hrama pod nebom. Na listi UNESCO-ove kulturne baštine našao se još 2010. godine. Pored toga što je kolijevka zen-budizma, Shaolin je mjesto u kojem se izučavaju borilačke vještine. Ekipa novinara iz istočne i jugoistočne Evrope posjetila je školu, koju trenutno pohađa više od 15 hiljada polaznika. Od simpatične šesnaestogodišnjakinje saznajemo kako se podno planine Song ustaje u šest sati, nakon čega se najprije izučava teorija: kineski i engleski jezik, istorija… Poslije ručka slijede vježbe, ali i popodnevni odmor, dok se na spavanje u školi staroj 50 godina odlazi u 21.30 sati.

Neke starosne granice za sve koji žele izučavati kung-fu nema, pa tako u dvorištu školskog kompleksa vidimo i djecu, ali i ljude do 80 godina. No, ovo je privatna škola, pa kineski državljani koji svojoj djeci žele omogućiti boravak u Shaolin Templu po godini trebaju izdvojiti 16 hiljada juana (2.350 eura), dok stranci samo za mjesec boravka na ovom mjestu trebaju platiti osam hiljada juana.

Objasniće nam polaznici i kako u borbama nema slobodnog stila, poštuju se pravila, a svake se godine organizuje i takmičenje među školama. Nakon završetka ove škole, mnogi odlaze na koledž, zaposlenje nalaze i u specijalnim jedinicama kineske policije i u zaštitarskim službama, a nerijetko se posvjećuju i umjetnosti. Dok prolazimo preko sportskih terena, na kojima stoje i vreće za boks, Gao Yang nam priča o počecima ovog mjesta, za koje je zaslužan Bodhidharma, indijski redovnik, a koji je još u petom vijeku u Shaolin donio zen-budizam.

Ulazimo u salu u kojoj počinje prezentacija svega što se u ovom dijelu Kine može naučiti, a tiče se borilačkih vještina. Teško je riječima opisati prevrtanje u zraku sa mačem u ruci, cijepanje cigle rukom, stajanje na mačevima, načine kojima se kroz staklo čačkalicom može probušiti balon a da to isto staklo ostane netaknuto…

Uz 172 rutine iz knjiga koje se koriste u Shaolinu, postoje tehnike od 72 vježbe, 36 spoljnih i isto toliko unutrašnjih.

Originalno izdanje priručnika u duborezu sačuvano je u hramu Shaolina. No, 1928. godine hram je zahvatio požar u kojem su uništene sve drevne knjige i evidencije. Od tada većina vještina Shaolin Martial Arts je prenošena sa generacije na generaciju.

Iz Shaolin Templa odlazimo nekoliko kilometara dalje i ulazimo na otvorenu scenu. Gledamo predstavu u kojoj učestvuje slovom i brojem 600 izvođača. U njoj se koristi i najveći sistem rasvjete na svijetu sa više od 2.800 svjetala kojima se upravlja putem kompjutera. Scena se proteže duž planine Songshan, od podnožja do vrha, na 1.400 metara visine, a usred Shaolin Zen Music Rituala, kako se zvanično zove, iza planine izranja i Mjesec. Tokom same predstave monasi lete, pjevaju, djevojke sviraju, izvode na scenu domaće životinje… Sam ritual podijeljen je u pet dijelova: voda, šuma, vjetar, svjetlo i kamen. Cijena ulaznice je od 168 do 980 juana (naše ulaznice, kako smo uspjeli saznati od domaćina, iznosile su oko 50 eura po osobi).

Prvi hram

Ovaj veliki šou prvi put je izveden u maju 2007, a kompozitor Tan Dun osvojio je Oscar za muziku korištenu u filmu “Hidden Dragon”, stvorenu po ugledu na Shaolin Zen Music Ritual.

Po izlasku uočavamo veliki broj polaznika škole, koji su i sami izvođači u predstavi, a mi letimo da što prije kupimo DVD predstave u obližnjoj suvenirnici. Cijena sitnica – 12 eura, pa razgledamo i biramo statue Bude, kung-fu ratnika u različitim borbenim stavovima, sve za nešto više od dva eura. Spomenimo i budizam, budući smo u Henanu posjetili i White Horse Temple – prema predanju, prvi budistički hram u Kini, osnovan još u vrijeme dinastije Ming. Kinezi statuama božanstava prinose voće, vodu, dugo se mole na koljenima, a u dvorištima hramova pale štapiće. Možda i najbolji opis budizma dao nam je zamjenik direktora za vanjske poslove u vladi Henana Yang Weibin, kazavši kako u budizmu nema crkve, Biblije… “Svi možemo biti budisti u glavi”, kaže nam Yang.

Od Putina do Chana

Prema opisu iz Songshan Travel Notesa, metode iz različitih škola kineskih borilačkih vještina integrisane su u hramu Shaolin. Da je ova škola postala poznata nadaleko, svjedoči i posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Shaolinu 2006, ali i Jackiea Chana, te bivšeg svjetskog prvaka u boksu Evandera Holyfielda. Kampovi obuke kung-fua po ugledu na Shaolin danas egzistiraju kako u SAD-u, tako i u većim evropskim zemljama.

KOMENTARI:
Loading...