Misionarski položaj nije jedini koji bi trebali upražnjavati uzorni katolici, štoviše, mjesta u raju ima i za one koji vole tzv. doggy ili bilo koju drugu seks pozu, piše u knjizi “Seks kakav niste poznavali (za supružnike koji ljube Boga)”.

Knjiga, koju je prije desetak godina napisao poljski katolički svećenik, franjevac kapucin Ksawery Knotz, ovih je dana objavljena na hrvatskom u izdanju Verbuma, a radi se o svojevrsnom priručniku za seks bez grijeha i grižnje savjesti, seks koji je u duhu katoličke Crkve.

Predgovor za hrvatsko izdanje knjige napisao je don Damir Stojić, koji se osvrnuo na svoje odrastanje u Torontu, tokom kojeg je zdušno pratio bejzbolsku ekipu Blue Jays. Kad bi mu dolazili prijatelji iz Hrvatske, vodio bi ih na utakmice, no većini bi vrlo brzo dosadilo gledanje utakmica zbog komplikovanih bejzbolskih pravila.

Žudnja ili požuda

“Da, ima puno pravila i teško je razumjeti sve od početka, ali kada neko razumije sva pravila i bit igre, brzo shvati da upravo sva ta pravila čine bejzbol jednim od najzanimljivijih sportova”, piše don Stojić, koji je ovaj aspekt bejzbolske igre usporedio upravo s prividom o odnosu Crkve i seksa. “Mnogi misle da Katolička crkva svojim pravilima i strogim načelima oduzima od spontanosti i romantičnosti seksa. To je jako daleko od istine. Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovijedima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovijedima na ovomu području”, zaključuje Stojić.

Knjiga “Seks kakav niste poznavali” počinje s nekoliko općih poglavlja, koja se, među ostalim, bave tezom da tijelo nije samo prirodna, nego i duhovna pojava, te razlučuju razliku između žudnje i požude. Seks, kaže Knotz, ne mora biti lišen “radosti, erotskih igrica, maštarija i supružnicima atraktivnih poza. Ne mora biti ozbiljan kao korizmene crkvene pjesme”. U svojim uputama bračnim parovima savjetuje da paze na atmosferu u kojoj kreću u ljubavne pothvate. “Valja se tada pobrinuti za ozračje, odgovarajući donji veš, ulja za tijelo, mirise… Bračni čin tada može biti posebno slavlje sakramenta ženidbe. Početak slavljenja bračnoga susreta podrazumijeva znakove nježnosti, poljupce, masiranje, erotsko milovanje”, objašnjava Knotz.

Kako se milovati

Razlučuje razliku između onoga što naziva “dopuštenim i nedopuštenim milovanjima”. “Kada se supružnici upuštaju u milovanje s nakanom ostvarenja potpunog spolnog čina (izbacivanje sjemena u ženinu rodnicu), onda je svako ponašanje (vrsta maženja, seksualni položaji), kojemu je cilj pobuđivanje, dopušteno i sviđa se Bogu. Za vrijeme spolnoga odnosa supružnici mogu jedno drugome iskazivati ljubav na svaki način i ne moraju se sramiti ni sustezati od bilo kakvog maženja i uzbuđivanja supružnika”, kaže Knotz, upoređujući odabir poze za seks s preferencijama u kuhinji: neko voli talijansku, neko kinesku, no jedino važno je da su svi sretni.

Zadatak uzornih katolika u braku je da se pobrinu da što češće prakticiraju spolni čin. Predigra je poželjna, a niste zgriješili ako u nju ubacite i nešto oralnog seksa, što je, čini se, česta dilema koju imaju bračni parovi koji žele živjeti po pravilima Crkve. “Sumnjičavost često dolazi odatle što je takav oblik maženja promican na brojnim pornografskim portalima kojima je to samo način privlačenja klijenata. U tom kontekstu takva se maženja pokazuju kao oblik razuzdana, ljubavi lišena seksa, od kakvog supružnici zaziru. (…) Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh”, kaže Knotz.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...