Hinduizam, budizam, kršćanstvo, judaizam i islam čine listu od pet najvećih svjetskih religija. Šta god mislili o njima, činjenica je da religije mijenjaju historiju i oblikuju svijet.

U definiranju samog pojma religije, što bi trebalo da bude početna tačka svake rasprave o potrebi čovjeka za okupljanjem i dijeljenjem u religijske grupe, zdrav razum često izostaje pa se pojam religije miješa s pojmom vjere, a argumenti (ako se mogu tako nazvati) u korist religije često ostaju na prizemnim tumačenjima koja se uglavnom svode na “tradiciju”.

Uprkos rastućem broju kritičara religije, ateista i uopće pripadnika nereligioznih grupa i opredjeljenja, piše B92, religije još uvijek grabe velikim koracima. Prema nedavnom istraživanju organizacije Pew, do 2050. godine najjača svjetska religija bit će kršćanstvo, iako trenutno najveći porast broja sljedbenika bilježi islam.

Na temelju još jednog istraživanja o fenomenu religija, Business Insider je objavio zanimljivu animiranu mapu koja na slikovit način prikazuje širenje najvećih svjetskih religija.

Pogledajte video:

 

KOMENTARI:
Loading...