Iako se svi etimolozi ne slažu u pitanju porijekla riječi flirt, rado mislimo da ta engleska riječ ima nekakve veze sa starim francuskim izrazom conter fleurette vezanim uz običaj otkidanja latica cvijeta ivančice: »Voli me, ne voli me, voli me, ne voli me…« Kad se ima pet ili šest godina, latice se otkidaju u igri, kao što se recitira neka pjesmica, uz mnogo smijeha i znakovitog namigivanja. Deset godina poslije sasvim je drukčije. S ivančicom ili bez nje, litanije »voli me, ne voli me« više nisu bezazlene. U tom su smislu ljetni praznici razdoblje visokog rizika! Treba li se tomu radovati, biti pomiren sa sudbinom ili zabrinut? Je li flert neko zlo ili obvezna faza razvoja?

Što flert zapravo znači? Riječi su nezgodne, jer njihovo značenje pokriva sve i svašta. Petnaestogodišnja Laure smiješi se zbog naivnosti svojih roditelja: »Oni misle da ‘izaći’ znači ići s prijateljem u kino! Oni ne shvaćaju da, kad kažemo da Nathalie izlazi s Jean-Mariem, to znači da spavaju zajedno!« Paul se pak ljuti: »Reklo bi se da moji roditelji misle samo na ‘to’. Ako želim izaći s nekom djevojkom, odmah misle da ću s njom spavati. Ako im predstavim neku prijateljicu, odmah zaključuju da s njom hodam. Za njih flert odmah znači seksualni odnos«.

Riječ flert pokriva cijelu lepezu pseudoljubavnih odnosa: igramo se ljubavi, pravimo se kao da je to ljubav ili vjerujemo da se doista ljubimo, ali ne uzimamo vremena da se ta ljubav učvrsti i sazre. Idemo prebrzo, predaleko i prerano. Neki zavode da bi isprobali svoju moć zavođenja ili da bi dominirali nad drugima, drugi se daju zavesti iz želje za ljubavlju ili iz straha da će ih se inače smatrati »akrapima« koji se nikomu ne sviđaju. Neki flertovi ostaju platonski, drugi prije ili poslije dovedu do seksualnog odnosa. Svima je zajedničko da oponašaju ljubav, katkada nesvjesno, ili da ljubav proživljavaju kao igru, a ne kao dar koji obvezuje.

Kako razlikovati flert od prave ljubavi? U nekim je slučajevima jasno: flert je za oboje partnera način da ubiju vrijeme, neka vrsta razbibrige i ništa drugo. Često se probude i dublji ljubavni osjećaji. Jérôme se zabavlja zbrajajući svoje pobjede: vrlo je ponosan kad se u javnosti pokaže s lijepom djevojkom. Zna ih »obraditi« služeći se svojim šarmom i ljubaznosti. »Ne činim nikakvo zlo«, kaže. Da vidimo… Je li sigurno da poneka djevojka među njegovim »trofejima« nije mislila da je on doista ljubi, da nije bila duboko povrijeđena kad je shvatila da je to samo igra? Imamo li pravo igrati se nečijim srcem? Štete su uvijek velike i ne može ih se umanjiti time što se žrtvu optužuje da je bila naivna.

Je li dopušteno glumiti ljubav radi zabave? Neki mladi, u iskrenoj želji da ne iskušavaju tjelesno sjedinjenje prije braka, misle da nema ničeg lošeg u hodanju i zavođenju, samo ako se ne spava zajedno.
Ako dobro razmislimo, ne ćemo li doći do zaključka da takvi odnosi onemogućuju iskustvo prijateljstva između mladića i djevojaka? Je li moguće da »igranje s ljubavlju«, iako ne ide sve do seksualnog sjedinjenja, ne ranjava srce? I na kraju, nije li određena tjelesna intimnost ozbiljna opasnost za odluku da se ne će ulaziti u seksualne odnose?

Flert je laž. To nije ništa iznenađujuće, jer je Lažac neprijatelj Ljubavi. Budući da zna da su mladi gladni ljubavi, on ih odvraća od istinske ljubavi i hvata u zamku očekivane ljubavi, lažne ljubavi. To radi vrlo spretno, jer, igrajući se ljubavi, mladi izgube vjeru u pravu ljubav i misle da nisu sposobni za veliku ljubav. To je začarani krug: mladi postaju razočarani, obeshrabreni ili cinični jer se samo prave da ljube… i nastavljaju se zadovoljavati lažnim ljubavima jer misle da više nisu sposobni za istinsku ljubav.

Ohrabrivanje flerta među mladima znak je prijezira prema njima. Time im se pokazuje da ih se ne smatra sposobnima za istinsku ljubav. Mladi gladuju za snažnom ljubavi: pomozimo im otkriti da su svi za to sposobni. Nikada se ne bismo smjeli igrati s ljubavi.

KOMENTARI:
Loading...