Nova hit serija “Černobil” privukla je brojne gledatelje diljem svijeta te ostvarila rekordnu gledanost tokom svojeg prvog prikazivanja. Nuklearna nesreća koja se dogodila 1986. godine tako je ponovno došla u središte pozornosti te potegnula pitanja o radijaciji.

Izloženost radijaciji ovisi o nekoliko faktora koji uključuju dozu koja je ujedno i najbitniji faktor jer što se više energije apsorbira u stanice, veća je šteta. Dalje ovisi o sposobnosti zračenja da našteti ljudskim tkivima, te pogođenim organima, prema podacima Centra Zdravlja.

Određeni dijelovi tijela više su ili manje pogođeni radijaciji. Primjerice, izlaganje radijaciji većoj od 5.000 REM-a može oštetiti mozak (to znači da zračenje ubija živčane stanice i male krvne žile, a može uzrokovati napadaje i trenutnu smrt), dok se gubljenje kose može dogoditi već na 200 REM-a. REM je inače mjerna jedinica izvan SI sustava, a označava količinu ekvivalentne doze ionizirajućeg zračenja.

Ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja od 50 rema obično nije opasna za čovjeka i izazvat će male promjene u krvnoj slici. Od 50 do 200 rema može uzrokovati bolest, ali obično nije smrtonosno. Ekvivalentne doze od 200 do 1000 rema mogu izazvati ozbiljne bolesti, a mogu biti ponekad i smrtonosne. Ionizacijsko zračenje prilikom jednog rendgenskog snimanja primjerice, pluća je vrlo malo, uspoređuje se s dozom svemirskog zračenja koje prime putnici za jednog leta avionom od Londona do New Yorka.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...