Cjelodnevni rad ispred kompjutera, čitanje u slabo osvijetljenim prostorijama, neprestano trljanje očiju… sve to uzrokuje da vaš vid slabi. Kojih se navika morate riješiti kako biste sačuvali vaše oči?

Trljanje

Koža oko očiju je prva koja se počinje borati, a trljanje oštećuje kožu i uzrokuje pucanje malenih žila, što uzrokuje tamne krugove i crvenilo, ali i spuštanje kapaka.

Naočale

Izlaganje suncu je još jedan način oštećivanja kože, možete dobiti opekotine ali i razviti kataraktu… U svakom slučaju je najbolja opcija nošenje sunčanih naočala.

Pušenje

Užasno je za vaš organizam, ali i za vaše oči. Uzrokuje kataraktu, suhe oči, dijabetičku retinopatiju… Prestanite pušiti!

Loša ishrana

Previše nezdrave hrane uzrokuje brojne zdravstvene probleme, a prehrana bogata zelenilom i nutrijentima čuva vaše oči!

San

San vas podmlađuje, a kada ne spavate dovoljno izgledate loše, imate pdoočnjake, oči se crvene, trzaju, suhe su, slabije vidite.

Voda

Nedovoljno vode uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Kada ne pijete dovoljno, vaše tijelo nije hidrirano, suzni kanali ne rade kako treba i oči su vam suhe, crvene i natečene.

Pregled

najbolje ćete znati šta se dešava sa vašim zdravljem, kada redovno idete na preglede. To važi i za vaše oči. Bolje spriječiti nego liječiti!

Plivanje

Hemikalije iz bazena mogu uzrokovati brojne probleme, stoga je najbolje da nosite zaštitne naočale ili da oči čvrsto zatvorite.

Jeftina šminka

Čuvate novac, pa kupujete jeftiniju šminku? Oči vam neće biti zahvalne. U svakom slučaju, barem skinite šminku pred spavanje.

Kompjuteri i ostale stvarčice

Kada se fokusirate na rad na kompjuterima ili drugim mašinama, manje trepćete, oči su fokusirane na jednu tačku, a vaše oči osjećaju zamor i muti vam se vid, piše Trendinghealth

KOMENTARI:
Loading...