Pakistanski muzičar Arib Azhar veliki je ljubitelj tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke. Azhar se sa sevdahom susreo u Zagrebu, gdje je došao početkom devedesetih godina na studije. Ono što je prvo shvatio kada je počeo razumijevati jezik, bilo je to da je, uprkos svemu, muzika ta koja spaja ljude, bez obzira na tadašnje ratno stanje i različita politička opredjeljenja.

Majstori sevdaha

– Moje studiranje je produženo, kako zbog rata tako i zbog manjka interesiranja za studij, a sve više za muziku. Tada sam slušao sevdah u interpretaciji Hrvata. Potom su me uputili da slušam prave majstore sevdaha, poput Zaima Imamovića, Himze Polovine i “Mostar Sevdah Reuniona”. Kad sam poslije toga ušao u muzičke vode, djelovao sam u organizaciji koncerata “Mostar Sevdah Reuniona” u Zagrebu, gdje sam ih i upoznao – započeo je svoju priču Arib u telefonskom razgovoru iz Pakistana.

Arib je po povratku u svoju zemlju 2003. godine počeo graditi muzičku karijeru te je postao poznat muzičar. Govori da je prije otprilike osam godina vodio ekipu s jedne privatne pakistanske televizije u BiH, gdje su pravili putopisno-muzičku reportažu.

– Najviše smo boravili u Sarajevu, a potom smo obišli i Hrvatsku, gdje sam radio intervju s Mustafom Šantićem iz “Mostar Sevdah Reuniona”, potom sam se sprijateljio s unukom Zaima Imamovića. Sad mogu reći da sam upućen u sevdah – govori Azhar.

Navodi da su mu sve sevdalinke drage, ali da se Šantićeva “Emina” izdvaja.

Prevedem pjesme

– Mnogo volim “Eminu”, koja je, inače, i najviše tražena kada negdje nastupam. U Pakistanu sam snimio ovu sevdalinku i ljudi je ovdje vole slušati. Kad ovdje pjevam sevdah, prevedem pjesme da bi mogli razumjeti tekst i onda im postaje veoma blisko. Istočna kultura i muzika, poput sitnih ukrasa iz sevdalinki, bliske su ljudima te, kad razumiju riječi pjesme, veoma im se dopadne – ističe Azhar.

Sevdah kao vrstu muzike on tumači kao nešto između pakistanskih ljubavnih i metaforičkih pjesama. Inače, Azhar je prijatelj s Nedimom Makarevićem, našim ambasadorom u Pakistanu, koji planira Azhara dovesti u BiH.

– To je Makarevićeva ideja, on bi mnogo volio da dođem tamo. Često se družimo, imamo udruženje u kojem promoviramo muziku u Islamabadu. Nemamo konkretan datum mog dolaska, ali prvi put kada krenem u Evropu, doći ću u BiH – govori Azhar.

Fondacija FACE

Arib Azhar je iz utjecajne porodice. Specijalizirao se na sufijskoj muzici Pakistana. S našim ambasadorom u Pakistanu se druži u Fondaciji FACE (Fondation for Arts and Cultural Events). U pitanju je fondacija za umjetnost i kulturološka dešavanja čiji je jedan od sljedećih projekata upoznati pakistansku javnost sa sevdalinkom.

KOMENTARI:
Loading...