Međunarodni dan joge, indijske duhovne discipline, danas će se, već četvrtu godinu za redom obilježiti i u Mostaru.

Cilj joge, istočnjačke filozofije života, jeste opuštanje tijela i čišćenje uma, a zbog svog blagotvornog djelovanja na ljudsko zdravlje joga se sve više prakticira među zapadnjacima.

Instruktorica joge u Mostaru Vesna Dodig, koja se jogom bavi već 20 godina po sistemu  “Joga u svakodnevnom životu” kaže kako joj je joga promijenila život, u najpozitivnijem mogućem smislu.

– Teško je nabrojati u čemu mi je sve pomogla, točnije bi bilo reći da mi je potpuno promijenila život, u najpozitivnijem mogućem smislu – kazala je Dodig u razgovoru za Fenu u povodu Međunarodnog dana joge.

Vježbe joge, po njezinim riječima, imaju cjelovit učinak jer uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način joga pomaže u svladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, u postizanju višeg stupnja razumijevanja sebe, svojih postupaka i svijeta oko sebe.

– Kada bolje razumijemo, onda možemo bolje i djelovati i na taj način postajemo i bolja osoba. Cilj joge, cilj duhovnosti nije stajanje na glavi. Nije cilj biti atletski građen i izgledati dobro (iako ćete i to dobiti redovitim vježbanjem joge). Cilj je joge i duhovnosti biti bolji čovjek. Živjeti u skladu sa samim sobom, prirodom, univerzumom i društvom. Biti zaštitnik, a ne razarač – poručuje Dodig.

Ističe kako je joga način života, odnosno postaje način života kada se shvati što je joga i da praktična primjena njenih univerzalnih principa u svakodnevnom životu čini život zdravim, sretnim i potpunim.

Instruktorica Dodik svake sedmice drži sate joge u Mostaru prema sustavu “Joga u svakodnevnom životu” i bez obzira na to što postoji određeni skepticizam prema ovoj disciplini, Mostarci su ipak zainteresirani za jogu, čemu svjedoči i veliki broj vježbača.

– Rekla bih da su Mostarci vrlo zainteresirani za jogu čemu svjedoči i veliki broj vježbača koji su vježbali s nama kroz ove nepune 3 godine koliko smo ovdje. Skepticizam je najčešće rezultat predrasuda i neznanja o tome što joga zapravo jest. Joga nije religija, ona je izvorište duhovnosti i mudrosti, korijen svih religija. Prelazeći vjerske granice, ona nam pokazuje put k jedinstvu – kazala je Dodig i citirala jednog od najvećih poznavatelja joge Mahamandalešvara Svami Vivekpurija: “Joga će podržati sve ono što je u vašoj religiji i tradiciji pozitivno, čime ne činite nikakvo nasilje ni prema sebi ni prema drugima”.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...