Nutella je jedan od omiljenih namaza za milione građana koji svoj doručak, ali pojedini i ručak i večeru, započinju ovim proizvodom.

Posljednjih mjeseci italijanska kompanija se našla na udaru kritika zbog fotografije koja se velikom brzinom širi društvenim mrežama i prijeti da zada ozbiljan udarac reputaciji ovog čokoladnog namaza.

Fotografija prikazuje procentualno od čega se proizvodi jedna tegla Nutelle te dokazuje da se u tom procesu koristi izrazito velika količna palminog ulja. Evropska agencija za sigurnost hrane je ovo ulje proglasila kao potencijalno kancerogenim.

Nutella se, sudeći prema slici, proizvodi i uz korištenje velike količine šećera što do sada nije bilo poznato. Ferrero, kompanija koja stoji iza brenda Nutella, je odbacila sve navode i poručila da se namaz proizvodi uz korištenje zdravog palminog ulja, te da preporučuju umjerenu konzumaciju ovog proizvoda zbog visoke kalorijske vrijednosti.

Prema spornoj fotografiji, tri zalogaja Nutelle od 45 grama sadrže više šećera nego čitava limenka Coca Cole.

Ferrero još nije potvrdio autentičnost fotografije, jer zbog tajnosti recepta, tačan omjer sastojaka koje koriste u proizvodnji nikada nije objavljen.

KOMENTARI:
Loading...