Najveće riječno ostrvo na svijetu, Majuli, bi moglo nestati.

Tokom proteklih 70 godina, Majuli se smanjio za više od pola, zbog čega postoje sumnje da će biti potpuno potopljen u narednih 20 godina.

Ostrvo je pod konstantnom prijetnjom zbog ekstenzivne erozije tla. Vjeruje se da su razlog ovome veliki nasipi koji su napravljeni u gradovima uzvodno rijekom Bramaputre, koji služe da ih zaštite tokom sezone monsuna. Od 1991. godine, više od 35 sela je potopljeno.

Dok vlasti Indije pokušavaju da smisle kako da spasu ostrvo, njegov vijek bi bio i kraći da nije jednog lokalnog aktiviste.

Kada je imao 16 godina tj. 1979. godine, Džadav Pajeng (Jadav Payeng) naišao je na veliki broj zmija koje su umrle od prevelike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na pješčani sprud na kom nije bilo nijedno drvo. Tu i tada je Džadav odlučio da će mu životna misija biti da spasi Majuli od erozije i to sađenjem drveća. Radio je svaki dan i posadio 550 hektara šume, što je veća površina od Central parka u Njujorku (340 hektara).

Ova šuma je sada dom bengalskim tigrovima, indijskim nosorozima, a svake godine ga redovno posjećuje i krdo od više od 100 slonova.

U nastavku pogledajte kratki dokumentarni film o ovom čovjeku:

Prevela: Sonja Savić
Izvor: BoredPanda
Foto: Theforestmanofindia
Preuzeto sa: lolamagazin.com

KOMENTARI:
Loading...