Širom svijeta odjeknula je vijest da se u centru japanskog grada Fukuoke otvorila ogromna rupa, ali vrijedni Japanci pobrinuli su se da ovaj problem bude riješen za samo 48 sati.

Rupa od 30 metara otvorila se usred prometnog dijela grada blizu željezničke stanice i prijetila je da prouzrokuje urušavanje okolnih zgrada.

161115022-1_xl

U demonstraciji vrijednog rada, tipičnog za Japance, radnici su se pobrinuli da popune sve dijelove rupe i ponovo asfaltiraju cestu. Dva dana poslije ovaj dio grada izgleda kao da rupa nikada nije ni postojala, a saobraćaj je neometano uspostavljen.

Lokalni mediji javljaju da su popravke uključivale sanaciju vodovodnih cijevi, semafora, električnih instalacija i drugih dijelova ceste koje je rupa “progutala” 8. novembra oko 5 sati ujutro. Incident je doveo do prekida u snabdijevanju strujom, prekida telefonskog signala, opskrbe gasom i vodom, ali nije bilo povrijeđenih ljudi.

161115022-2_xl

Gradonačelnik Fukuoke Soichiro Takashima kazao je da je popravljeni dio ceste sada 30 puta otporniji nego što je bio prije nego što se pojavila rupa, a eksperti rade na utvrđivanju uzroka pojavljivanja provalije.

Japanski mediji kažu da se rupa površine 30 sa 27 metara i dubine 15 metara otvorila zbog građevinskih radova na produženju linija metroa.

KOMENTARI:
Loading...