Postoji više faktora koji utiču na promjenu boje zuba tokom vremena. Najbitniji su genetski faktori, hrana i piće koje unosite u svoj organizam i oralna higijena.

Zub se sastoji od 4 sloja – gleđ koja je čvrsto mineralno tkivo koje kao bijeli omotač štiti zub, dentin koji se nalazi ispod gleđi i predstavlja čvrsto tkivo u kome se nalaze nervi i čini najveći dio zuba, pulpa kao rastresito vezivno tkivo koje se nalazi u sredini zuba i sadrži krv i limfu i cement kao mineralizovano vezivno tkivo koje prekriva dentin u predjelu anatomskog korjena zuba.

Pored redovnog održavanja higijene zuba, možete da pripremite nekoliko jednostavnih, a efikasnih preparata koji će izbijeliti vaše zube brzo i sigurno, bez oštećivanja.

1. Soda bikarbona i limunov sok

Soda bikarbona se preporučuje za širok spektar kućnih preparata, kao prirodno i sigurno sredstvo za čišćenje. Pomiješajte nekoliko kašičica sode bikarbone sa limunovim sokom tako da formirate pastu. Uklonite višak pljuvačke sa zuba krpicom ili papirom, pa stavite pastu na četkicu i nanesite na zube, ostavite jedan minut da djeluje pa isperite.

2. Jagode, so i soda bikarbona

Jagode imaju puno vitamina C koji pomaže u razgradnji plaka koji daje žutu boju zubima i sadrže enzime koji pomažu u uklanjanju fleka sa površine zuba. So može da djeluje kao abrazivni dio paste koji fizički uklanja nečistoće, dok soda bikarbona pruža dodatnu bjelinu, mada možete da je izostavite ako želite. Izgnječite dvije do tri jagode, dodajte im malo morske soli i pola kašičice sode bikarbone pa formirajte ujednačenu pastu. Uklonite višak pljuvačke sa zuba, nanesite pastu četkicom na zube, ostavite da djeluje pet minuta pa isperite.

3. Kokosovo ulje

Iako zvuči neobično, ispiranje usta kokosovim uljem može vam pomoći da dobijete savršen osmjeh koji želite. Ujutru, prije pranja zuba uzmite kašičicu kokosovog ulja, stavite u usta i pustite da se istopi pa mućkajte po ustima 10 do 15 minuta, isperite vodom pa zatim operite zube. Osim čišćenja zuba, kokosovo ulje doprinosi zdravlju desni i održava svjež dah.

4. Soda bikarbona i hidrogen peroksid

Kombinacijom apotekarskog 3% hidrogen peroksida sa sodom bikarbonom ćete postići vidne rezultate u izbjeljivanju zuba, ali nemojte pretjerivati. Preporučuje se da jednom nedjeljno praktikujete ovaj tretman. Ovu smjesu nanesite na zube četkicom, dobro ih istrljajte pa temeljno isperite vodom. Pazite da ne progutate hidrogen, a ukoliko se to dogodi popijte čašu ili dvije vode kako biste ga razrijedili u želucu.

5. Limunova ili pomorandžina kora

Praksa je pokazala da kora limuna ili pomorandže ima blagotvorno dejstvo na čišćenje zuba i izbjeljivanje. Međutim, ukoliko koristite ovaj način izbjeljivanja zuba, za svaki slučaj isperite usta vodom poslije čišćenja kako vam kiselina ne bi oštetila gleđ.

KOMENTARI:
Loading...