Praktično nijedan muškarac ne voli prigovaranja svoje supruge ili djevojke, ali to može imati i dobre strane, jer žene “zvocanjem” tjeraju partnere da redovno idu na preglede i i pridržavaju se savjeta doktora.

Naime, istraživanje Univerziteta u Mičigenu prkosi ranijim, koja tvrde da se muškarci u sretnim brakovima rjeđe razbolijevaju.

Ispitujući vezu dijabetesa i zadovoljstva partnerskim odnosom, naučnici su došli do iznenađujućeg zaključka: što je muškarac nesretniji u braku, ima manju vjerovatnoću da oboli od dijabetesa. Čak i ako se razboli, bolje će kontrolisati bolest od sretnog “kolege”. Razlog je u ženama koje zvocanjem tjeraju saputnika da redovno ide na preglede i pridržava se savjeta doktora.

Činjenica da nezadovoljstvo brakom smanjuje mogućnost obolijevanja od dijabetesa preispituje tradicionalne pretpostavke da se zadovoljstvo odnosima uvijek pozitivno reflektuje na zdravlje.

Ali, žene potvrđuju ovo tradicionalno uvjerenje. Pripadnice nježnijeg pola imaju manju vjerovatnoću da obole od dijabetesa ako su u sretnim brakovima. Naučnici ovo objašnjavaju činjenicom da su one senzibilnije, pa stabilna veza na njih utiče pozitivno.

U istraživanju je pet godina analizirano 1228 ljudi u braku, starih od 57 do 85 godina, a kraj procesa je 389 osoba dočekalo sa dijabetesom.

KOMENTARI:
Loading...