U trenucima prije smrti, srce igra središnju ulogu, kaže konvencionalna mudrost. Kada srce prestane udarati i krv prestane teći, ostatak tijela se polako gasi. No, novo istraživanje sugerira da ova tvrdnja možda i nije istinita, piše D News.

Nitko doista ne zna što se događa kad umremo, ali vjerovatno ste čuli za “bijelo svjetlo” koje ljudi ponekad vide koji su imali iskustvo koje ih je dovelo tik do smrti. Je li to dokaz o životu poslije smrti, ili se nešto drugo događa?

Znanstvenici su proučavali srce i mozak kod štakora u trenucima prije nego što su životinje umrle od nedostatka kisika i otkrili da mozak životinja “šalje nalet signala na srce koji su izazvali neopoziva oštećenja organa, i zapravo uzrokovali smrt. Kada su istraživači blokirali ove signale, srce je preživjelo dulje”.

Ako se dogodi sličan proces kod ljudi, onda bi bilo moguće da se ljudima pomogne preživjeti nakon što njihova srca prestanu kucati rezanjem ove oluje signala iz mozga, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Svake godine, više od 400.000 Amerikanaca doživi srčani zastoj, koji se desi kada srce prestane kucati. Čak i uz liječenje, samo oko 10 % preživi i bivaju otpušteni iz bolnice, prema American Heart Association.

Istraživači su pokušali odgovoriti na pitanje zašto srce prethodno zdravih osoba iznenada prestane raditi potpuno, nakon samo nekoliko minuta bez kisika.

Ispada da je čak i kada osoba kod srčanog zastoja gubi svijest i ne pokazuje znakove života, mozak i dalje aktivan.

U prethodno pomenutom istraživanju otkrili su da srce kada umire, ono biva potopljeno sa signalima iz mozga, vjerojatno u očajničkom pokušaju da spasi srce.

KOMENTARI:
Loading...