Beograđanin (31) koji radi u administraciji jedne građevinske firme gdje prima 42.000 dinara (700 KM) uspio je da za samo tri mjeseca uštedi čak 1.000 eura, odnosno oko 2.000 KM.

Ovaj mladić, koji iz razumljivih razloga želi da ostane anoniman, podijelio je sa portalom Blic svoje trikove. Poslije čitanja ovog teksta, shvatit ćete kako mu je to pošlo za rukom.

On je do prije nekoliko mjeseci bio nezaposlen i nije imao gotovo nikakve prihode.

– Počeo sam da radim u septembru. Plata mi je 42.000 dinara (oko 350 eura), primam je na ruke, iz dva dijela – počinje priču ovaj Beograđanin, ističući da je sumu od 1.000 eura uspio za tako kratko vrijeme da skupi u velikoj mjeri zahvaljujući pomoći roditelja. Međutim, smatra i da su štedljiv način života i brojni trikovi kojima se služi značajno doprinijeli stvaranju ove sume.

1. Čim dobijete platu istog trenutka kupite eure

– Čim dobijem platu, više od polovine odmah zamijenim u eure. Od svake dosadašnje zarade, odmah sam kupovao po 200 eura. Taj novac stavim u kovertu i zaboravim na njega – kaže mladić.

2. Stroga disciplina – sistem tri koverte

Beograđanin ističe da je za štednju jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored koverte u kojoj čuva eure, ima još dvije u kojima gomila novac.

– Imam kovertu u kojoj čuvam novčanice od 1.000 (15 KM) i 2.000 (30 KM) dinara. Odatle uzimam novac potreban za dnevne troškove. Međutim, kako rasitnim “hiljadarku”, na kraju dana otvaram novčanik i novčanice od 10 , 20 i 50 dinara (sitni novac) stavljam u drugu kovertu i njih štedim. Iznenadili biste se koliko od tih sitnih para ustvari skupite na kraju mjeseca – priča on.

3. Nikada ne nosite u novčaniku puno novca

Ako sa sobom ne nosite pet hiljada dinara, već samo ono što vam je neophodno za trošak, lakše ćete se disciplinovati da potrošite samo za osnovno.

4. Izlazite više “po kućama”, izbjegavajte restorane i kafiće

Ovaj mladić priznaje da rijetko boravi po kafićima, a u restoranima jede svega nekoliko puta godišnje. Kada ide u goste, ponese neku od flaša iz bogatog bifea svojih roditelja, u kome je, kako kaže, veći izbor nego u prodavnici.

– Zašto bih pio piće u kafiću kada to mogu da radim i kod kuće, besplatno, i 100 puta kvalitetnije? Prijatelji dolaze kod mene i tu se družimo, a jedno od zadovoljstava mi je i mali fudbal, tako da ne smatram da se ne družim dovoljno. Prosto, ne želim da trošim pare na nepotrebne stvari – priča on.

Ističe i da je olakšavajuća okolnost to što rijetko pije alkohol, a prije nekoliko godina je ostavio i cigarete.

5. Prestanite da pušite i uvedite “pušačku kovertu”

– Kada sam ostavio cigarete uveo sam sebi pravilo da svakog dana stavim 200 dinara (cijena kutije cigareta) u “pušačku kovertu”. Za mjesec dana u njoj bih skupio 8.000 dinara (više od 130 KM). Ovu naviku zadržao sam do danas – priča on i dodaje da za dnevne troškove ponekad uzima novac iz tog “fonda”, ali da ga uredno bilježi i vraća.

– Imam običaj da kažem “dužan sam sebi 400 dinara” – kaže on u šali.

6. Sve što znate da radite probajte da unovčite

Iako zarađuje 42.000 dinara na svom redovnom poslu, ovaj Beograđanin povremeno djeci drži časove engleskog, pa od toga ima i dodatne prihode. Sve što na njima zaradi, takođe, odmah stavlja u kovertu sa eurima.

7. Oslonite se na roditelje, partnera…

– Ruku na srce, ušteda od 1.000 eura ne bi bila moguća bez podrške. Trudim se da što češće svratim kod roditelja na ručak, pa se i na taj način uštedi. Dok sam bio nezaposlen pomagali su mi oko računa, a ta praksa još uvijek nije u potpunosti “zamrla”, i nadam se da neće skoro – priznaje Beograđanin.

Dodaje i da živi sa djevojkom u skromnom stanu koji ona plaća.

8. Praktikujte uslugu za uslugu

Ovaj mladić kaže i da se razumije u kućne popravke, pa da mu se i to znanje ponekad pokaže kao korisno.

– Na primjer, komšija ima firmu koja uvozi kućnu hemiju. Ponekad mu pomognem oko auta, nekad mu nešto popravim, prenesem… On mi zauzvrat pokloni po neki paket proizvoda koje prodaje, pa ni za to ne trošim novac – kaže on.

9. Planirajte kilometre koje prelazite kolima

Ovaj snalažljivi Beograđanin otkrio nam je još neke trikove kojima se služi da bi uštedio.

– Vozim auto na plin, a svaki kilometar koji prelazim je pažljivo planiran. Ponekad se vozim i gradskim prevozom, i priznajem, ne sjećam se kada sam poslednji put platio kartu. Kada kupujem odeću, uvijek odvojim dovoljno vremena da potražim povoljniju opciju.

10. Kupujte po pažljivo napravljenom spisku

Nemam običaj da idem u prodavnicu bez jasnog spiska onoga što kupujem – kaže mladić. Dakle, pošto vas lijepo ukrašeni rafovi sa sniženjima često mame, ponesite spisak, isplanirajte obrok do detalja i držite se samo toga. Tako nećete ni bacati hranu.

11. Kasica prasica

Iako je odrastao čovjek, on se nije se odrekao ni svoje “kasice prasice” za sitan novac sa kojom je napravio prve korake u štednji.

– Napunim je za otprilike tri mjeseca, i za toliko vremena se u njoj skupi oko 2.500 dinara (40 KM). Za taj novac uvijek izvedem devojku na večeru – kaže on.

On napominje da iako možda nemaju svi životne okolnosti pod kojima je on skupio ovoliku sumu novca za kratko vrijeme, ali vjeruje da bi uz njegove savjete svako ko ima redovne prihode mogao da uštedi makar nešto.

KOMENTARI:
Loading...