Sunca je sve manje, ali to ne znači da vaš vrt treba da bude bez lijepih biljaka. Žute cvjetnice mogu uljepšavati vrt ili balkon do kasno u jesen.

Pažljivo odabrane jesenje biljke sa žutim cvjetovima unosiće dobro raspoloženje i kada počnu tmurni i hladni dani. Suncokret je simbol ljeta, ali postoji mnogo vrsta ove interesantne biljke koje mogu da se gaje kao ukrasno cvijeće.

Za bašte je najpopularnija vrsta meda (tedi ber) koja ima po nekoliko cvjetova prečnika 15 santimetara i u nekoliko nijansi žute, narandžaste, crvene i boje mahagonija.

To je jednogodišnja biljka sa lijepo razvijenim korenjem i cvjeta do septembra, ali za gajenje u saksijama treba birati niže biljke poput big smajla ili paćina koje ukoliko ima dovoljno sunca imaju cvjetove do kasne jeseni. Ajanija je pacifička hrizantema i ova lijepa jesenja biljka raste poput grma. Bokorast raste pet santimetara u visinu, pa je idealna za prozorske sanduke. Listovi imaju bijele, čipkaste rubove, a prefinjenu, zelenu osnovu, čime se odlično uklapaju sa gnezdastim cvijetovima jarkožute boje. Ovi cvijetovi se otvaraju baš onda kada svima pada raspoloženje – pred mraz.

Ovoj biljci je neophodno dosta svjetla, pa joj takvo mjesto treba obezbijediti, jer neće cvjetati ukoliko je tamno. Umjereno je treba zalivati, jer ne traži mnogo vode. Ipak, ne smije da ostane dugo suva. Uspjeva na svakom zemljištu, a najveća pretnja joj je nagla i oštra zima, pa je treba zaštititi da bi duže cvjetala.

Zlatnica je prekrasna jesenja biljka koja raste u visinu do 80 santimetara. Ima snažne, uspravne stabljike, kopljaste listiće i sitne, ali zlatnožute zvezdaste cvjetove. U sredini cvjetova se u obliku polulopte izdižu cvjetni listići koji, zaista, podsjećaju na zrake sunca. Sadi se u manjim grupama zajedno sa drugim jesenjim cvjećem, a najviše joj prija i pozicija pored vode. Ova biljka odlično podnosi sunce i polusjenku, ali voli da se redovno zaliva.

Zbog toga joj je potrebna zemlja sa dobrom drenažom. Međutim, najveća prednost zlatnice je što može da podnese hladne dane. Dendrantema voli sunčana mjesta, pa je najvažnije da dobije dosta sunca u septembru i oktobru, jer je to vreme kada cvjeta. Dakle, nikako ne treba ovu cvjetnicu smiještati u senku.

Treba je zalivati redovno, ali pažljivo i umjereno. Odgovara joj hranljivo zemljište sa dobrom drenažom. Pošto voli sunce i toplotu, ukoliko bude sreće da u oktobru ima dosta sunca, tokom čitave jeseni “zahvaljivaće” se u vidu predivnih, žutih buketa. Hrizantema je sinonim za jesen. Gaje se mnogobrojne baštenske vrste ove biljke, a cvjetaju od avgusta do novembra.

Vrste se razlikuju po visini i izgledu cvjeta. Veoma su otporne i izdržljive, i uz malu negu učiniće svaki vrt vizuelno zanimljivim prostorom. Hrizanteme se sade u proljeće, ali prilično je jeftino kupiti ih u jesen. Ova biljka je najdekorativnija u jesenjem periodu, jer je to njeno doba – tada ona dobija svoj pun sjaj jer se izdvaja od ostalog cveća. Važno je da se sadi uz trajnice koje, takođe, cvjetaju u jesen, pišu Novosti.

KOMENTARI:
Loading...